Un grup de 30 de tineri din raionul Briceni, elevi, liceieni, inclusiv de la Școala de meserii din localitate și Consiliul raional al elevilor, au aflat mai multe informații despre drepturile pe care trebuie să le cunoască la angajare în câmpul muncii, prevederile legislației muncii, riscurile legate de munca în condiții de economie informală, precum și aspecte cu privire la securitatea și sănătatea în muncă.
Aceste subiecte au fost abordate astăzi, 5 iunie, în cadrul unui seminar de informare, care a avut genericul „Sindicatele pentru tineri”, organizat de către Galina Gumen, reprezentanta Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) în raionul Briceni, în incinta Liceului Teoretic „Grigore Vieru” din localitate.
La seminar au participat Lilia Franț, vicepreședinta CNSM, Elizaveta Storoj, directoarea Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă a raionului Briceni, Vitalie Știrbu, șef al Direcției Învățământ Tineret și Sport a Consiliului raional Briceni, Aliona Caduc, directoarea Liceului Teoretic „Grigore Vieru” din or. Briceni.
În mesajul adresat tinerilor, Lilia Franț, vicepreședinta CNSM, a subliniat importanța unei bune cunoașteri a drepturile pe care le au cu privire la angajarea în câmpul muncii, drepturile salariatului la locul de muncă, vulnerabilitatea tinerilor pe piața muncii și riscurile la care se expun dacă acceptă să muncească în condiții de muncă informală. Sindicalista a vorbit tinerilor despre resursele informaționale, disponibile pe pagina web a CNSM, elaborate în cadrul proiectului „Drepturile tinerilor la locul de muncă”, care cuprind o varietate de tematici utile tinerilor. În cadrul discuțiilor, vicepreședinta CNSM a comunicat despre beneficiile apartenenței la sindicate și rolul organizațiilor sindicale în protejarea drepturilor salariaților, inclusiv politicile de tineret promovate de CNSM.
De asemenea, Lilia Franț, vicepreședinta CNSM, a comunicat despre demersul recent înaintat de către CNSM către Ministerul Educației și Cercetării cu privire la alinierea Curriculumului național la necesitățile pieței muncii, astfel încât tinerii, înaintea de a-și începe activitatea de muncă, să posede cunoștințe de bază privind drepturile salariaților, prin includerea în programele de studii existente a modulelor privind principiile de bază ale legislației muncii, drepturile și obligațiile la locul de muncă, care ar ghida tinerii să se orienteze mai ușor pe piața muncii.
Participanții au fost informați despre activitatea Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă a raionului Briceni, situația de pe piața muncii la nivel local, au discutat despre constrângerile și oportunitățile existente, serviciile oferite de agenție tinerilor aflați în căutarea unui loc de muncă.
Potrivit Galinei Gumen, reprezentanta Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova în raionul Briceni, participanții au avut oportunitatea de a afla mai multe informații despre ce trebuie să prevadă un contract individual de muncă, negocierea condițiilor de muncă cu angajatorul în ceea ce privește salarizarea, timpul de muncă, protecția social-economică a salariaților, drepturile pe care le au tinerii specialiști în raporturile de muncă, prevederile Codului muncii.
Cristina Crivorucica, membră tânără de sindicat a OSP Edineț-Gaz, participantă la Forumul tinerilor organizat de Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova, a venit cu un îndemn motivațional adresat tinerilor de a se angaja oficial în câmpul muncii și de a deveni membri de sindicat pentru a beneficia de prevederile Contractului colectiv de muncă.
În cadrul seminarului, tinerii au soluționat câteva studii de caz, au realizat un joc de rol, au lucrat în echipe, exprimând propriile viziuni și opinii despre impactul cunoașterii sau necunoașterii privind drepturile la locul de muncă.
Reprezentanta CNSM în raion a adăugat că subiectele abordate au trezit interes în rândurile participanților, aceștia având posibilitatea să acumuleze noi cunoștințe, practice, care le vor fi utile în procesul de angajare în câmpul muncii, pentru o mai bună pregătire și adaptare la schimbările continue de pe piața forței de muncă.