În contextul Zilei internaționale a femeilor, UN Women Moldova, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și Ambasadei Suediei în Moldova, a lansat marți, 5 martie, în cadrul unui eveniment organizat la Chișinău, campania „Să investim în femei: istorii de abilitare”.

La eveniment au participat femei care au beneficiat de diferite programe lansate de UN Women, precum și reprezentanți/reprezentante ai/ale autorităților naționale și locale, sectorului privat, ONG-urilor, organizațiilor internaționale și ONU. De asemenea, la eveniment a participat Lilia Franț, vicepreședinta Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.

Femeile și-au povestit istoriile de abilitare, evidențiind impactul pozitiv al inițiativelor de care au beneficiat, pledând pentru mai multe investiții în femei, subliniind că progresul femeilor aduce beneficii întregii societăți.

Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova, a declarat că evenimentul lansează o săptămână plină de evenimente pentru a marca Ziua internațională a femeilor. În 2024 – scopul este de a investi în femei și de a accelera progresul. Potrivit ei, Obiectivul de Dezvoltare Durabilă nr. 5 se referă la egalitatea de gen și anume presupune realizarea egalității de gen și împuternicirea tuturor femeilor și a fetelor.

„Studiile arată că peste 324 de milioane de femei și fete vor trăi în sărăcie până 2030. Femeile petrec de trei ori mai mult timp pentru îngrijirea membrilor familiei. Această activitate este neremunerată și această muncă neremunerată nu este parte a PIB-ului global. Astfel femeile plătesc acest preț prin faptul că au pensii reduse. De aceea, subiectul de anul acesta este „să investim în femei!”. Este un imperativ economic și este o problemă legată de drepturile omului. Acest lucru se întâmplă pentru că inegalitatea de gen încă există. Lumea ar avea nevoie de 360 de miliarde de dolari pentru a atinge aceste obiective de dezvoltare. Asta înseamnă mult, dar dacă luăm în considerare că, costul violenței împotriva femeilor se estimează a fi 1,3 trilioane de dolari, ne dăm seama cât de important este să investim în a acoperi această diferență”, a mai spus Dominika Stojanoska.

Prezent la eveniment, ambasadorul UE în Moldova, Jānis Mažeiks, s-a referit la istoriile de succes ale mai multor femei, care și-au lansat propriile afaceri în diverse domenii, beneficiind de granturi europene. „Aceste istorii ilustrează angajamentul nostru față de un viitor în care fiecare femei și fată poate prospera”, a menționat ambasadorul.

Participanții la evenimentul de lansare a campaniei au subliniat că investițiile în femei constituie un imperativ economic, având și o tangență directă cu drepturile omului. Ele le permit femeilor să prospere, contribuind astfel la prosperitatea întregii societăți măsurabilă în termeni financiari. Or în prezent sistemele economice și financiare globale contribuie la perpetuarea inegalității de gen.

 Sursa foto: UN Women Moldova