Comisia de Femei a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a organizat miercuri, 28 februarie, în format online, o ședință de planificare a activităților pentru următoarea perioadă și a trasat mai multe obiective.

Prezentă la activitate, Lilia Franț, vicepreședinta CNSM, a adresat un mesaj de salut participantelor la ședință în care s-a referit la conlucrarea cu diverse organizații pentru a dezvolta activități comune cu privire la protecția social-economică a femeilor din Republica Moldova, promovarea priorităților Comisiei de Femei a CNSM, și a îndemnat femeile sindicaliste să fie în continuare active astfel încât vocea femeilor să fie auzită.

Președinta Comisiei de Femei a CNSM, Angela Otean, a subliniat că pentru următoarea perioadă au fost stabilite în calendarul activităților comisiei mai multe activități importante menite să contribuie la îmbunătățirea situației social-economice a femeilor din Republica Moldova.

Astfel, la data de 11 martie va fi organizată o ședință comună a femeilor sindicaliste cu Platforma Femeilor Deputate din Parlamentul de legislatura a XI-a cu genericul „Pledăm pentru un trai decent acasă”. La ședința respectivă vor participa liderele sindicale de la centrele sindicale național-ramurale și reprezentantele Comisiei de Tineret a CNSM.

În cadrul ședinței de astăzi femeile sindicaliste au discutat despre subiectele care vor fi abordate în cadrul ședinței din 11 martie. Acestea se referă printre altele la chestiuni legate de înlăturarea inechităților care încă mai există în sistemul de asigurări sociale, în special legate de sistemul de pensii, protecția socială a femeilor, probleme legate de întremarea sănătății și tratamentul balneosanatorial, efectele și impactul migrației populației.

De asemenea, femeile sindicaliste au discutat despre organizarea în 2024 a seminarului de instruire în domeniul combaterii violenței și hărțuirii la locul de muncă „Rupem cercul vicios împreună” și organizarea activității de informare „Totul despre sănătatea ta”.

Amintim că Comisia de Femei este o structură a CNSM, care are drept scop protejarea drepturilor profesionale, economice se sociale ale femeilor membre de sindicat prin: monitorizarea respectării legislației în vigoare vizând protecția drepturilor sociale și de muncă ale femeilor; participarea activă la realizarea politicilor sindicale; colaborarea cu structurile statale și societatea civilă, prin conjugarea eforturilor, în vederea consolidării mediului favorabil schimbărilor democratice, constituirii unei societăți cu drepturi și șanse egale pentru femei și bărbați.