7 octombrie – Ziua Internaţională a Muncii Decente. Sloganul ales de sindicatele din Republica Moldova: „E timpul pentru a creşte salariul”

„E timpul pentru a creşte salariul!” E sloganul ales de sindicatele din Republica Moldova pentru a marca Ziua Internaţională a Muncii Decente. Reprezentanţii salariaţilor au ieşit în stradă pentru a-i informa pe oameni ce înseamnă munca decentă şi ce drepturi au angajaţii. Cea mai importantă revendicare a sindicatelor în acest an se referă la creşterea salariului minim de la 4.000 la 5.850 de lei.

Reprezentanţii sindicatelor au desfăşurat o campanie de informare pe aleea pietonală Eugen Doga dar şi în scuarul Europei din Chişinău. Oamenii cu care au vorbit îşi doresc un loc de muncă stabil şi sigur, un salariu decent pentru un trai demn şi egalitate de şanse.

„Înseamnă în primul rând respect pentru om, pentru timpul lui şi până la urmă asta va ajuta la stabilirea unei baze sănătoase pentru societate.”

„În primul rând să îţi poţi să-ţi permiţi să achiţi toate facturile şi chiria şi cheltuielile care mai sunt, mai ales când ai copii. Să fie condiţiile de muncă, salariul, atmosfera.”

„O muncă decentă înseamnă ca să munceşti toată viaţa cinstit. -Şi care ar fi un salariu decent? – Depinde după muncă. Unii nu muncesc şi primesc mult, alţii muncesc mult şi primesc puţin.”

Sindicatele cer ca şi în Republica Moldova să se respecte o directivă a Uniunii Europene care prevede că salariul minim trebuie să fie jumătate din salariul mediu pe ţară. Asta ar însemna că lucrătorii de aici ar trebui să fie plătiţi cu cel putin 5.850 de lei, net.

JANA ŞVEŢ, reprezentant, Federaţia Sindicatelor din Comunicaţii: „Dacă tu, ca cetăţean, vezi că drepturile tale nu sunt respectate sau salariul tău nu a fost la justa ta valoare nu ai decât să ceri, să strigi şi atunci vei primi ajutor. Oamenii trebuie să-şi cunoască drepturile, trebuie să cunoască care sunt zilele suplimentare la concediu, în ce constă contractul său individual de muncă.”

Data de 7 octombrie a fost declarată Ziua Mondială a Muncii Decente la inițiativa Confederației Internaționale a Sindicatelor. Este un prilej de mobilizare a sindicatelor din întreaga lume pentru a atrage atenția autorităților asupra problemelor cu care se confruntă salariații.

Sursa: www.tvr.md