Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Institutul Muncii au lansat astăzi, 21 iunie, la Chișinău, o nouă ediție a Școlii Sindicale din Moldova. La această ediție, a IX-a, s-au înscris 38 de cursanți, reprezentanți ai 14 centre sindicale național-ramurale.

Obiectivul general al acestei Școli este de a contribui la formarea și dezvoltarea profesională a competențelor funcționale, sociale și profesionale ale militanților sindicali care vor avea ca efect consolidarea organizațiilor sindicale primare în scopul apărării și promovării drepturilor salariaților, membrilor de sindicat.

În deschiderea evenimentului, Lilia Franț, vicepreședinta CNSM, și Viorel Braga, director general al Institutului Muncii, au adresat cursanților și celor prezenți un mesaj de salut unde au menționat că acest proiect educațional este unul important pentru întreaga mișcare sindicală, are menirea de a dezvolta abilitățile și cunoștințele liderilor sindicali, și au îndemnat cursanții să fie activi, să vină cu noi inițiative care să contribuie la dezvoltarea mișcării sindicale din Republica Moldova.

De asemenea, la eveniment au fost prezenți președinți ai centrelor sindicale național-ramurale, inclusiv absolvenți ai edițiilor anterioare ale Școlii Sindicale din Moldova, care le-au urat cursanților succes în procesul de studii și i-au îndemnat să valorifice oportunitățile de care vor beneficia pe parcursul studiilor care se vor desfășura în incinta Institutului Muncii.

Instruirea cursanților se va desfășura pe parcursul acestui an în cadrul a 4 sesiuni, iar cursanții se vor întruni pentru 3 zile consecutive, în cadrul fiecărei sesiuni, cu scopul de a studia și a aprofunda competențele în diferite domenii sindicale și de dezvoltare generală, fiind instruiți de formatori din cadrul CNSM și mai mulți experți. Totodată, cursanții vor efectua vizite de documentare în cadrul organizațiilor sindicale primare.

În cadrul Școlii, cursanții vor aborda următoarele tematici: gestionarea unei organizații sindicale de succes; protecția juridică și social-economică a salariaților; parteneriat social și securitate socială; comunicare; securitate și sănătate în muncă; liderism și echipă sindicală.

Pe tot parcursul Școlii, participanții, în parteneriat cu mentorii delegați de centrele sindicale național-ramurale, vor pregăti proiecte individuale sau de grup care vor fi implementate în cadrul unităților economice sau ale federațiilor sindicale. Odată cu finalizarea Școlii, cursanților li de înmânează certificate de absolvire.

Școala Sindicală din Moldova este implementată de CNSM începând cu anul 2012. Modelul acestei școli a fost preluat de la sindicaliștii din Austria și a fost adaptat la realitățile și necesitățile sindicatelor din Republica Moldova. Absolvenții edițiilor anterioare au reușit să avanseze în funcții sindicale, să participe mai activ în procesele decizionale la nivel de unitate economică și ramură. Din 2012 până la momentul actual la Școala Sindicală din Moldova au fost instruiți 141 de cursanți.

Pentru a vedea fotografii de la această activitate, accesați pagina de Facebook a CNSM.