Comitetul Sectorial pentru Formare Profesională în Comerț, Hoteluri și Restaurante (CSFPCHR) a organizat la finele săptămânii trecute cea de-a VII-a ediție a concursului național „Campionatul Gastronomic pentru Juniori”, care s-a desfășurat în incinta Școlii Profesionale Nr. 2 din mun. Chișinău.

La eveniment au participat reprezentanți ai CSFPCHR, Lilia Franț, vicepreședinta Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova,  Centrului pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri, sectorului HoReCa.

Președinta Federației Sindicale a Lucrătorilor din Comerț, Alimentația Publică, Cooperația de Consum, Servicii, Restaurante și Hoteluri „SindLUCAS”, Diana Romanciuc, a precizat că scopul evenimentului a fost de a promova meseriile de bucătar, cofetar și brutar, stimularea creșterii profesionale a elevilor din instituțiile de învățământ profesional tehnic, consolidarea competențelor profesionale ale elevilor, promovarea valorilor naționale prin arta culinară, promovarea instituțiilor de învățământ profesional tehnic. 

La concurs au participat circa 100 de elevi de la mai multe școli profesionale, centre de excelență și colegii, tineri cu vârsta cuprinsă între 16-20 ani. Participanții și-au demonstrat abilitățile și măiestria profesională în cadrul mai multor probe.

Prima probă a constat în tema de acasă „Bucătăria tradițională locală”, la care participanții au avut de pregătit bucate specifice zonei din care vin. Ulterior, elevii au concurat la categoria „Cutia Magică”, proba individuală – pentru cofetari și brutari, proba „Școala Anului”.

În cadrul concursului, reprezentanții instituțiilor menționate mai sus, care au participat la procesul de jurizare, au apreciat prestația tinerilor, ingeniozitatea de care au dat dovadă, interesul manifestat pentru arta culinară tradițională, și au accentuat importanța promovării tinerelor talente și formarea lor profesională.

Rezultatele concursului național „Campionatul Gastronomic pentru Juniori”, ediția a VII-a, vor fi publicate pe pagina de Facebook a Comitetul Sectorial pentru Formare Profesională în Comerț, Hoteluri și Restaurante.