Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a organizat astăzi, 1 mai 2023, la Chișinău, în fața Palatului de Cultură al Feroviarilor, un miting consacrat Zilei internaționale a solidarității oamenilor muncii cu genericul „MUNCĂ DECENTĂ – VIITOR EUROPEAN!”.

La eveniment au participat conducerea CNSM, lideri ai centrelor sindicale național-ramurale, reprezentanți ai Comisiei de Femei și Comisiei de Tineret a CNSM, activiști sindicali din diferite ramuri ale economiei naționale.

Prin intermediul acestui miting, sindicaliștii și-au propus să scoată în evidență necesitatea asigurării condițiilor de viață și de muncă europene pentru salariații din Republica Moldova. Totodată, participanții la miting au subliniat importanța promovării păcii, muncii decente, solidarității și valorilor europene.

„Ținând cont de faptul că scopul primordial al sindicatelor este reprezentarea și protejarea drepturilor și intereselor social-economice, profesionale, de muncă ale membrilor de sindicat, precum și pornind de la statutul Republicii Moldova de țară candidată la Uniunea Europeană,  susținem perspectiva europeană ce poate asigura bunăstarea cetățenilor, realizând modelul european de dezvoltare care prețuiește libertatea, onestitatea și munca decentă”, a accentual Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.

În cadrul evenimentului consacrat Zilei internaționale a solidarității oamenilor muncii a fost adoptat Apelul participanților la miting care conține un șir de revendicări în vederea îmbunătățirii situației social-economice a salariaților, majorării nivelului de salarizare în sectorul bugetar și real, consolidării parteneriatului social, susținerii social-economice a populației afectate de multiple crize, combaterii economiei informale, creării noilor locuri de muncă cu salarii decente.

Apelul participanților la miting va fi înaintat Guvernului Republicii Moldova. Acesta poate fi accesat aici.

De asemenea, precizăm că evenimentul a fost transmis live pe pagina de Facebook a CNSM și poate fi văzut aici.

Tot pe pagina de Facebook a CNSM pot fi accesate mai multe fotografii din cadrul miting-ului organizat de CNSM.

Despre ziua de 1 Mai

1 Mai este ziua când milioane de oameni din toată lumea pledează pentru respectarea drepturilor de muncă și asigurarea unui trai decent. Amintim că ziua de 1 Mai comemorează lupta istorică a muncitorilor din întreaga lume și este recunoscută în majoritatea țărilor. 1 Mai este sărbătorit în amintirea mișcărilor de protest ale muncitorilor care au izbucnit în anul 1886 la Chicago, SUA. Sute de mii de americani au ieșit în stradă pentru a cere în cadrul unor manifestații dreptul la ziua de muncă de 8 ore, fără reducerea salariului.