IMG_8126

Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Igor Zubcu, a avut la începutul săptămânii curente o întrevedere cu reprezentanți ai Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova. La întrevedere au participat Cristian Burstall, consilier Secția politică a Ambasadei SUA în Republica Moldova, Iulian Bogasieru, asistent economic/comercial, și Alexandru Istrati, asistent politic. De asemenea, a fost prezent Valeriu Cazacu, șef al Departamentului relații internaționale, mass-media și tehnologii informaționale al CNSM.

Principalele subiecte discutate au vizat cooperarea CNSM cu Organizația Internațională a Muncii și implementarea proiectelor în domeniul muncii decente în vederea atingerii obiectivelor trasate în Planul de Țară pentru Muncă Decentă, afilierea Confederației la Confederația Europeană a Sindicatelor.

În cadrul discuțiilor, președintele CNSM a comunicat despre acțiunile mișcării sindicale întreprinse în contextul crizei refugiaților din Ucraina, suportul oferit de CNSM refugiaților care au fost cazați la sanatoriile gestionate de Confederație și la Institutul Muncii, integrarea refugiaților ucraineni pe piața muncii. Președintele CNSM a vorbit despre obiectivele mișcării sindicale pentru următoarea perioadă, prioritățile legate de necesitatea majorării nivelului de salarizare, atât în sectorul bugetar cât și cel real, importanța consolidării capacităților Casei Naționale de Asigurări Sociale a Republicii Moldova și a Inspectoratului de Stat al Muncii.

Totodată, președintele CNSM s-a referit la reformele care vizează legislația muncii, modificarea Codului muncii și poziția Confederației în acest sens. Liderul sindical a specificat că CNSM pledează în acțiunile sale pentru neadmiterea diminuării drepturilor salariaților, iar reformele în domeniul legislației muncii trebuie efectuate în strictă conformitate cu standardele internaționale în domeniul muncii.

Părțile au mai discutat despre dezvoltarea relațiilor de cooperare în domeniul fortificării pieței muncii,  protecției drepturilor și intereselor salariaților, membri de sindicat, implicarea mișcării sindicale în procesele privind integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.