IMG_7164

Sindicaliști din Republica Moldova, Ucraina și Tadjikistan participă în perioada 20-21 februarie curent la un atelier de lucru cu privire la schimbul de experiență privind protecția socială a lucrătorilor migranți, organizat la Chișinău de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), cu suportul Organizației Internaționale a Muncii (OIM).

Președintele CNSM, Igor Zubcu, a menționat că acest atelier este organizat în ajunul marcării unui an de la începutul războiului din Ucraina și abordează probleme importante cu privire la protecția lucrătorilor migranți, ratificarea și implementarea Convențiilor OIM, rolul sindicatelor și al partenerilor sociali în procesul de susținere a migranților, și este o platformă de discuții pentru a face schimb de experiență cu privire la protecția migranților în diferite țări.

Liderul sindical a subliniat că nici o instituție nu a fost pregătită pentru a face față unei crize a refugiaților de proporțiile crizei generate de războiul din țara vecină. Însă, în pofida provocărilor și greutăților, mișcarea sindicală, întreaga societate, s-au mobilizat exemplar și au oferit suportul necesar refugiaților, manifestându-și din plin spiritul de solidaritate.

Conform datelor CNSM (iunie 2022), circa 30 de mii de refugiați din Ucraina au fost cazați la sanatoriile Confederației. De asemenea, refugiații și-au găsit adăpost la Institutul Muncii. CNSM și centrele sindicale național-ramurele au organizat campanii de suport a refugiaților și au susținut eforturile autorităților de a gestiona această criză fără precedent.

Sergejus Glovackas, ofițer de birou pentru Europa și Asia Centrală, Biroul OIM al Activităților Lucrătorilor (ILO-ACTRAV), a apreciat eforturile CNSM și ale Republicii Moldova îndreptate spre susținerea refugiaților din Ucraina, inclusiv prin integrarea a peste 1000 de refugiați ucraineni în câmpul muncii.

Glovackas a menționat că acest atelier vine în suportul organizațiilor sindicale din regiune, unde există în continuare riscuri majore de securitate, pentru a fortifica capacitățile organizațiilor sindicale, partenerilor sociali, de a face față unor situații de criză, a promova standardele internaționale care să contribuie la susținerea lucrătorilor migranți și integrarea acestora pe piața muncii.

În cadrul atelierului, experți de la ILO-ACTRAV, reprezentanți ai autorităților statale din Republica Moldova responsabile de politicile naționale în domeniul migrației, pun în discuție standardele intenaționale, în speță Convențiile OIM, în domeniul protecției lucrătorilor, cadrul legal național cu privire la migranți, strategii guvernamentale în domeniul dat, lacunele și carențele în legislația muncii.

De asemenea, participanții împărtășesc din experinența pe care au acumulat-o privind implicarea organizațiilor sindicale și autorităților statale în gestionarea unor crize generate de războaie, conflicte armate, pentru a proteja drepturile lucrătorilor, a stopa discriminarea, inclusiv de gen, a dezvolta conlucrarea internațională în domeniul protecției lucrătorilor migranți.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Afacerilor Interne (decembrie 2022), 649 270 de cetățeni ucraineni au intrat pe teritoriul Republica Moldova de la începutul războiului din Ucraina. Dintre aceștia, în Republica Moldova au rămas 87 089 de cetățeni străini, cetățeni ucraineni și de alte naționalități ce au intrat pe segmentul Republica Moldova – Ucraina de la începutul războiului, dintre care 43 960 sunt minori.