IMG_8942

Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație ”Agroindsind” în comun cu Federația Națională a Patronatelor din Agricultură și Industria de Prelucrare (FNPAIP) solicită autorităților anularea rezultatelor concursului prin care a fost numit în funcție noul director general al Combinatului de panificație din Chișinău S.A. „Franzeluța”, cu anunțarea unui nou concurs, organizat de o comisie imparțială, cu participarea reprezentanților societății civile, pentru a evita acțiuni de protest în masă și a soluționa conflictul de la întreprindere.

O adresare în acest sens a fost expediată joi, 24 noiembrie 2022, către Dumitru Alaiba, ministrul Economiei, Vladimir Bolea, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Alexandru Musteață, director general al Agenției Proprietății Publice (APP).

În legătură cu aceasta, liderii celor două Federații, Vasile Mămăligă, președinte al Federației ”Agroindsind” și Valeriu Mironescu, președintele FNPAIP, au efectuat o vizită de lucru la sediul întreprinderii unde au avut o întrevedere cu Victor Matcov, fostul director general interimar al S.A. „Franzeluța” și colectivul de muncă al întreprinderii care protestează a doua săptămână împotriva deciziei de numire a unui nou director general.

„Lipsa de transparență și corectitudine în procedura de desemnare a organului executiv unipersonal, neimplicarea societății civile (sindicatele și patronatele) în procedura de selectare a organului executiv, a trezit nemulțumirea colectivului de muncă, în frunte cu comitetul sindical, generând proteste continue, trecute cu vederea de APP. Specificul activității întreprinderii impune nu doar abilități manageriale, ci și ample cunoștințe în domeniul dat.”, au menționat liderii celor două Federații în adresarea lor către autorități, prezentată în fața colectivului de muncă.

Angajații de la întreprindere insistă pe lângă Guvern să-l lase în funcție pe fostul director, chiar dacă noul a fost ales în urma unui concurs public. Aceștia sunt nemulțumiți de rezultatele concursului prin care a fost numit în funcție noul director general al întreprinderii. În cadrul protestelor organizate în incinta întreprinderii, angajații susțin că au rămas surprinși de decizia APP de a numi în funcție un nou director general.

Precizăm că la data de 16 noiembrie 2022, APP a anunțat că Andrei Beșliu este candidatul care a cumulat cel mai mare punctaj pentru funcția de director al S.A. „Franzeluța”, care a rămas fără director în octombrie 2021, atunci când Boris Andros și-a dat demisia. De atunci și până în prezent, funcția de director general interimar a fost ocupată de Victor Matcov.