311335946_617059473290250_8539736023632892851_n

Partenerii sociali din raionul Anenii Noi (reprezentanții administrației publice locale, sindicate și patronate) au semnat miercuri, 19 octombrie, convenția colectivă (nivel teritorial). Prevederile documentului au fost stabilite după mai multe runde de negocieri și consultări în cadrul Comisiei teritoriale pentru consultări și negocieri colective.

Convenția stabilește principiile generale de reglementare a raporturilor de muncă și a raporturilor social-economice, dezvoltarea parteneriatului social, regimul de muncă și de odihnă, fiind valabilă pentru perioada 2022-2026.

„În această convenție am obținut facilități pentru îmbunătățirea drepturilor social-economice ale salariaților din raion. În baza convenții vor fi efectuate  modificări în contractele colective de muncă și vor fi încheiate noi contracte, care să apere și mai mult interesele oamenilor.”, a comunicat reprezentanta Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM)  în raionul Anenii Noi, Daria Bostan.

Prezent la semnarea documentului, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a menționat că parteneriatul social din raionul Anenii Noi poate fi un model și pentru alte raioane. Partenerii sociali au dat dovadă de maturitate, înțelegere, conlucrare și au ajuns să semneze un document foarte bine structurat.

În aceeași ordine de idei, Ion Vicol, președintele raionului Anenii Noi, a apreciat buna conlucrare care există între partenerii sociali din raion care, în urma consultărilor și negocierilor, au reușit să semneze un document  important care oferă drepturi suplimentare salariaților, astfel ca ei să se simtă nu doar protejați, dar și motivați.

Amintim că, convențiile colective la nivel teritorial sunt acte juridice care conțin norme ale dreptului muncii și reglementează raporturile de muncă și alte raporturi legate nemijlocit de acestea în unitățile administrativ-teritoriale de nivelul al doilea și în municipii. Potrivit art. 4 din Codul muncii, convențiile colective fac parte din lista oficială a izvoarelor dreptului muncii. Acestea sunt instrumente importante de protecție social-economică a membrilor de sindicat la nivel teritorial.