IMG_4994

Perspectivele de cooperare dintre Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Confederația Sindicală Elvețiană (SGB), a fost subiectul de bază al întrevederii conducerii Confederației cu Luca Cirigliano, secretar central al SGB, aflat într-o vizită de lucru în Republica Moldova în perioada 8-10 septembrie.

În cadrul întrevederii, Igor Zubcu, președintele Confederației, a familiarizat oaspetele elvețian cu activitatea mișcării sindicale, principalele evenimente care au marcat activitatea Confederației de-a lungul anilor, prevederile Strategiei CNSM pentru următorii 5 ani adoptată la Congresul IV, procesul de negocieri cu partenerii sociali și rezultatele atinse.

Liderul sindical a comunicat și despre obiectivele mișcării pentru următoarea perioadă, inclusiv impedimentele cu care se confruntă la etapa actuală. Igor Zubcu a menționat că sindicatele din Republica Moldova ar avea multe de preluat din experiența sindicaliștilor elvețieni, în special în domenii precum consultări și negocieri colective, dezvoltarea parteneriatului social, incluziune socială, promovarea drepturilor tinerilor și a femeilor, digitalizarea serviciilor acordate membrilor de sindicat.

La rândul său, Luca Cirigliano, secretar central al SGB, a menționat că organizația pe care o reprezintă este interesată să dezvolte relațiile de colaborare cu sindicatele din Republica Moldova. Luca Cirigliano a menționat că sindicatele din țara noastră, la fel ca întreaga societate, trec printr-o perioadă complicată legată de criza migranților din Ucraina, criza energetică, criza economică aprofundată de creșterea nivelului de inflație, și au nevoie de mai multă susținere.

Luca Cirigliano a subliniat că obiectivul principal al vizitei sale în Republica Moldova este de a identifica cu exactitate domeniile cele mai importante aflate pe agenda de preocupări ale sindicatelor, pentru a implementa ulterior proiecte de care să beneficieze membrii de sindicat și să contribuie la consolidarea capacităților instituționale ale CNSM.

În contextul discuțiilor, sindicaliștii din Republica Moldova s-au arătat deschiși să încheie un Acord de colaborare dintre CNSM și SGB pentru efectuarea schimbului de experiență, preluare de bune practici în domeniul dialogului social, ocrotirii migranților, implementarea standardelor internaționale în domeniul muncii, instruirea cadrelor sindicale, recrutarea noilor membri de sindicat, comunicare și digitalizare.

Precizăm că Confederația Sindicală Elvețiană a fost înființată în anul 1880 și este cea mai mare organizație sindicală din Elveția. Federația înglobează 20 organizații sindicale care au la activ peste 370 mii de membri de sindicat.