Sindicatul Universității Agrare de Stat din Moldova (UASM) a organizat joi, 7 iulie, o acțiune de protest în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), în fața Guvernului Republicii Moldova, împotriva inițiativei Ministerului Educației și Cercetării (MEC) de a reforma sistemul de învățământ superior, prin care UASM ar urma să fie absorbită de Universitatea Tehnică din Moldova (UTM). Protestatarii, profesori și studenți, consideră că fuziunea UASM cu UTM va însemna, de fapt, lichidarea primei.
Conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova s-a solidarizat cu protestatarii, fiind alături de ei în PMAN împreună cu reprezentanți ai Federației Sindicale a Educației și Științei din Republica Moldova (FSEȘ).
La acțiunea de protest au participat reprezentanți ai mai multor instituții de învățământ superior, inclusiv de la Sindicatul “ȘTIINȚA”. Protestatarii au venit cu pancarte și au scandat: „Jos mâinile de pe UASM”, „STOP distrugerii Educației și Cercetării”, „Nu trădați țara și neamul”, „Vrem transparență și certitudine în decizii”, „Nu absorbție”, „UASM are viitor”, „Absorbție = Lichidare = Distrugerea cercetării”.
Sindicaliștii au subliniat că reformele în sistemul de învățământ superior sunt necesare, dar trebuie să fie ascultate toate părțile, să fie efectuată o evaluare argumentată a situației, să existe un dialog deschis între ministerul de resort, universități, mediul academic și societatea civilă în ansamblu.
Totodată, sindicaliștii au cerut menținerea integrității colectivelor institutelor de cercetare prin păstrarea personalității juridice și autonomiei financiare, inclusiv păstrarea patrimoniului existent al institutelor de cercetare, revizuirea și ajustarea actelor legislative și normative, în conformitate cu realitățile actuale, ca urmare a necesității de a redresa situația deplorabilă în domeniile cercetării.
Oleg Chihai, președintele Sindicatului “ȘTIINȚA”, a comunicat că în urma protestului, sindicaliștii au avut o întrevedere cu ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală. Sindicaliștii au informat ministrul care sunt nemulțumirile și doleanțele lor legate de reforma învățământului superior. Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării, a luat act de revendicările sindicaliștilor și s-a arătat deschis să continue discuțiile pe marginea acestui subiect.
Reamintim că la data de 27 iunie 2022, MEC a prezentat spre discuție noul său concept de reformare a învățământului superior. Ministrul de resort a menționat că procesul de reorganizare a instituțiilor de învățământ superior va contribui la fortificarea sistemului de educație.
Anterior, în contextul procesului de reorganizare a instituțiilor de învățământ superior, Ghenadie Donos, președintele FSEȘ, a declarat că este important să nu fie admise acțiuni care ar afecta interesele angajaților în ceea ce privește legalitatea optimizărilor de cadre, și să se respecte drepturile acestora, dar și ale studenților. Liderul sindical a subliniat că sindicatele sunt gata să intervină și să asigure respectarea drepturilor și intereselor instituțiilor vizate de reforma anunțată de MEC.
În prezent, în Republica Moldova funcționează 16 universități de stat. Conform reformei anunțate, patru din aceste instituții vor absorbi alte cinci universități. Dacă în anii 2010-2011, în învățământul superior erau încadrați aproape 108 mii de studenți, în anul universitar 2020/2021, la universitățile din Republica Moldova au fost înmatriculați 59,7 mii de studenți.
Departamentul mass-media și relații internaționale