Femeile sindicaliste, reprezentante ale centrelor sindicale național-ramurale, membre ale Comisiei de Femei a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), au organizat luni, 27 iunie, o masă rotundă la care s-a discutat mai multe aspecte legate de sănătatea femeilor la locul de muncă, modificările legislației privind problemele de sănătate. La masa rotundă au participat Igor Zubcu, președintele CNSM, și Ion Dodon, directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM).
În deschiderea activității, Igor Zubcu, președintele CNSM, a subliniat că asigurarea unor condiții decente de muncă, sigure și sănătoase, este o prioritate a CNSM, iar sindicatele mereu au pledat pentru implementarea asigurărilor obligatorii de asistență medicală. Liderul sindical a accentuat că este necesar de acordat o atenție mai mare subiectelor legate de sănătatea ocupațională și a spori calitatea și accesul populației la servicii medicale moderne, performante, astfel încât populația să dispună de cele mai bune servicii medicale.
În cadrul mesei rotunde, Ion Dodon, directorul general al CNAM, a făcut o prezentare a principalelor activități și realizări ale Companiei Naționale de Asigurări în Medicină din ultima perioadă și a comunicat despre măsurile cu privire la îmbunătățirea calității serviciilor medicale acordate populației, situația la capitolul achitarea primelor sistemului asigurării obligatorii de asistență medicală și contribuțiilor de asigurare socială, situația cu privire la medicamentele compensate, provocările cu care se confruntă sistemul de asigurări în medicină la etapa actuală, necesitatea fortificării sistemului de asistență primară și de ambulator, reformele preconizate în domeniul asigurărilor în medicină care vor fi anunțate în timpul apropiat.
Liuba Rotaru, președinta Comisiei de Femei a CNSM, a apreciat participarea președintelui CNAM la întrunirea femeilor sindicaliste. Rotaru a subliniat că în ultimii ani au fost înregistrate mai multe progrese în sistemul de asigurări în medicină, dar mai sunt multe de făcut pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor medicale oferite populației, în special în mediul rural.
Președinta Comisiei de Femei a CNSM a specificat că femeile sindicaliste insistă de mai mulți ani în privința personificării unei cote din contribuțiile la sistemul de asigurări în medicină. Totodată, sindicalista a menționat că atunci când va fi elaborat proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2023 să fie prevăzute surse financiare, în mărime de cel puțin 50 de milioane de lei, pentru profilaxia bolilor. De asemenea, autoritățile ar trebui să identifice soluții care ar motiva mai mulți cetățeni să contribuie la plata contribuțiilor respective, prin activități de informare, stimulare și sensibilizare.
În cadrul mesei rotunde, Ion Dodon, directorul general al CNAM, a răspuns la numeroase întrebări care au venit din parte sindicalistelor, ce se referă la activitatea salariaților din diferite ramuri ale economiei naționale, atât din sectorul bugetat cât și cel real, cu privire la măsurile de protecție a sănătății femeilor.
Directorul general al CNAM a subliniat că propunerile venite din partea sindicalistelor vor fi luate în considerare în procesul de implementare a politicilor naționale care vizează sistemul de asigurări în medicină și s-a arătat deschis să dezvolte în continuare colaborarea cu Comisia de Femei a CNSM.
Potrivit datelor CNAM, în fondurile AOAM pentru 2021 au fost acumulate venituri în sumă de peste 11 miliarde 540 de milioane de lei, fiind în creștere cu 35,1% față de anul precedent. Cea mai mare parte (50,5%) din totalul acumulărilor a revenit transferurilor de la bugetul de stat, inclusiv pentru persoanele asigurate de Guvern, după care urmează veniturile proprii – primele de asigurare sub formă de contribuție procentuală, cele în sumă fixă și alte venituri, care au atins o cotă de 49,5%.
Departamentul mass-media și relații internaționale