wcms_848165

În perioada 5-10 iunie, reprezentanții guvernelor, salariaților și angajatorilor din 187 de state membre ale Organizației Internaționale a Muncii (OIM) au discutat în cadrul celei de-a 110-a sesiuni a Conferinței Internaționale a Muncii, organizată de OIM la Geneva, Elveția, probleme legate de lumea muncii, inclusiv chestiuni legate de securitatea și sănătatea în muncă. Precizăm că la lucrările Conferinței a participat conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Igor Zubcu, președinte al CNSM, și Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM.

Potrivit lui Guy Ryder, directorul general al OIM, cea de-a 110-a sesiune a Conferinței Internaționale a Muncii s-a încheiat cu rezultate remarcabile în ceea ce privește domeniul securității și sănătății în muncă (SSM), care a fost ridicat la statutul de principiu și drept fundamental la locul de muncă, în acest sens fiind adoptată o “decizie istorică”.

De asemenea, în cadrul Conferinței a fost adoptată Convenția OIM 155 privind sănătatea și securitatea în muncă și Convenția 187 privind promovarea sănătății și securității ca „Convenții fundamentale”, pe care toate țările membre ale OIM sunt obligate să le respecte.

În legătură cu aceasta, Sharan Burrow, Secretarul general al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC), a subliniat că în urma celei de-a 110-a sesiuni a Conferinței Internaționale a Muncii, lucrătorii din întreaga lume vor beneficia direct de decizia Conferinței de a recunoaște sănătatea și securitatea în muncă ca al cincilea principiu și drept fundamental la locul de muncă.

„Muncitorii și sindicatele din întreaga lume au marcat, tradițional, la data de 28 aprilie, Ziua internațională a securității și sănătății în muncă și au comemorat victimele accidentelor de muncă. Peste 3 milioane de muncitori mor în fiecare an la locul de muncă și alte zeci de milioane de oameni sunt accidentați. Deciziile adoptate la Conferință reprezintă o victorie a sindicatelor în ceea ce privește respectarea cerințelor în domeniul securității și sănătății în muncă, iar acum trebuie să trecem la aplicarea acestor drepturi”, a spus Burrow.

Secretarul general al ITUC, Sharan Burrow, a declarat: Sindicatele vor milita acum pentru a crește numărul de țări care ratifică și pun în aplicare toate Convențiile OIM privind sănătatea și securitatea în muncă. Sindicatele vor face, de asemenea, campanie pentru extinderea accesului la serviciile de sănătate, precum și mai multe competențe pentru reprezentanții sindicali în domeniul SSM și mai multe Comitete de profil la locul de muncă.

Amintim că la Conferință au fost puse în discuție mai multe rapoarte cu privire la lumea muncii, respectarea drepturilor în domeniul muncii în diferite regiuni ale lumii, recomandări cu privire la munca decentă, viitorul muncii.

Departamentul mass-media și relații internaționale

Abonați-vă la canalul CNSM pe Telegram https://t.me/sindicatemd