IMG-8250

Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Igor Zubcu, s-a întâlnit marți, 7 iunie, la Geneva, Elveția, cu Luca Visentini, Secretarul general al Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC). La întrevedere a participat și Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM.

În cadrul discuției, au fost abordate subiecte de actualitate, printre care situația social-economică din Republica Moldova, reformele în domeniul protecției sociale implementate în ultima perioadă, precum și problemele cu care se confruntă salariații, membrii de sindicat, negocierile în cadrul parteneriatului social, propunerile CNSM legate de stabilirea unui salariu minim unic, îmbunătățirea situației în domeniul securității și sănătății în muncă, poziția CNSM cu privire la reformele preconizate ale legislației muncii (care diminuează drepturile și garanțiile salariaților).

Igor Zubcu, președinte al CNSM, a informat despre situația cu privire la criza refugiaților din Ucraina, suportul acordat de autorități și reprezentanții societății civile pentru gestionarea acestei crize, implicarea CNSM și a Centrelor Naționale Sindical-Ramurale în procesul de susținere a refugiaților ucraineni, care au fost cazați la sanatoriile aflate la balanța CNSM.

De asemenea, președintele CNSM a informat despre rezultatele Congresului IV al CNSM, desfășurat la data de 3 iunie 2022, Declarația delegaților la Congres înaintată autorităților, planurile și obiectivele strategice ale Confederației pentru următorii cinci ani.

La rândul său, Luca Visentini, Secretarul general al Confederației Europene a Sindicatelor, a apreciat eforturile sindicaliștilor din Republica Moldova în procesul de acordare a sprijinului pentru refugiații din Ucraina și acțiunile partenerilor sociali de a implementa reforme în domeniul protecției social-economice a populației.

Precizăm că în perioada 5-10 iunie, Igor Zubcu, președinte al CNSM, și Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, participă la cea de-a 110-a sesiune a Conferinței Internaționale a Muncii organizată de OIM la Geneva, Elveția. În cadrul Conferinței sînt puse în discuție mai multe rapoarte cu privire la lumea muncii, respectarea drepturilor în domeniul muncii în diferite regiuni ale lumii, recomandări cu privire la munca decentă, securitatea și sănătatea în muncă, viitorul muncii.

Departamentul mass-media și relații internaționale