ilo

Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Igor Zubcu, a vorbit astăzi, 8 iunie, de la tribuna centrală a celei de-a 110-a sesiuni a Conferinței Internaționale a Muncii, organizată de Organizația Internațională a Muncii la Geneva, Elveția, despre eforturile partenerilor sociali din Republica Moldova în domeniul protecției social-economice a populației.

Liderul sindical s-a referit la relansarea activității Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective, provocările cu care se confruntă partenerii sociali la etapa actuală și obiectivele pentru următoarea perioadă.

“În numele Delegației și sindicatelor din Republica Moldova, aș vrea să salut toți participanții la Conferință, care în acest an a abordat un subiect extrem de important pentru muncitori – munca decentă și economia socială și de solidaritate. Considerăm că asigurarea unei munci decente este mai actuală ca niciodată în contextul pandemiei care a erodat din bunăstarea lucrătorilor, dar și al războiului din Ucraina, față de care nu putem fi indiferenți.”, a comunicat președintele CNSM.

“Prin eforturi comune, partenerii sociali din RM au reușit să relanseze activitatea comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective, inclusiv și să semnăm în octombrie 2021 un nou Program de țară privind munca decentă între OIM și Republica Moldova pentru anii 2021-2024, care să contribuie la o ocupare inclusivă și productivă pentru tineri, protecție eficientă în muncă și dialog social eficient. Pe această cale, aș vrea să mulțumesc pentru asistența tehnică și suportul OIM pentru îmbunătățirea cadrului legal național și promovarea principiilor muncii decente în Republica Moldova.”, a subliniat Zubcu.

„Împreună cu patronatele și Guvernul am reușit să majorăm și să egalăm salariile minime atât pentru sectorul public, cât și pentru cel privat, astfel încât să asigurăm puterea de cumpărare în condițiile creșterii alarmante a inflației din cauza crizei energetice și a conflictului armat din țara vecină. Pasul următor fiind modificarea cadrului legal pentru stabilirea unui salariu minim pe țară, pe care noi sindicatele propunem să fie stabilit prin negocieri colective.”, a informat liderul sindical.

“Fără asigurarea unei creșteri continue a salariilor nu vom putea preveni exodul populației din țară și contribui la reducerea sărăciei. O provocare pentru partenerii sociali rămâne a fi economia informală și subdeclararea veniturilor salariale care fac mai vulnerabili lucrători informali și pune în pericol sustenabilitatea sistemului de securitate socială. Suntem ferm convinși de necesitatea elaborării unui document de politici care să conțină măsuri pentru diminuarea fenomenului dat.”, a accentuat președintele CNSM.

Urmăriți discursul integral al președintelui CNSM, Igor Zubcu, în format video, accesând acest LINK. Totodată, puteți accesa discursul în format text, accesând acest LINK.

Precizăm că în perioada 5-10 iunie, Igor Zubcu, președinte al CNSM, și Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, participă la cea de-a 110-a sesiune a Conferinței Internaționale a Muncii organizată de OIM la Geneva, Elveția.

În cadrul Conferinței sunt puse în discuție mai multe rapoarte cu privire la lumea muncii, respectarea drepturilor în domeniul muncii în diferite regiuni ale lumii, recomandări cu privire la munca decentă, securitatea și sănătatea în muncă, viitorul muncii.

Departamentul mass-media și relații internaționale