IMG_3

Conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a avut marți, 31 mai, o întrevedere cu Zsolt Dudas, expert în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM ) în cadrul Organizației Internaționale a Muncii (OIM), responsabil de fortificarea Inspecțiilor Muncii din mai multe state din Europa de Est, care în această săptămână se află într-o vizită de lucru în R. Moldova. La ședință a participat și coordonatoarea națională a OIM, Ala Lipciu.

Zsolt Dudas, expert în domeniul SSM în cadrul OIM, a precizat că această vizită are loc în contextul analizei situației refugiaților din Ucraina care au traversat teritoriul R. Moldova și care se mai află pe teritoriul țării noastre, suportul acordat de autoritățile moldovene, încadrarea refugiaților în câmpul muncii și respectarea drepturilor lor în domeniul muncii, conduita corporativă a mediului de afaceri autohton în raport cu refugiații. De asemenea, expertul s-a arătat interesat de subiectul cu privire la protecția copiilor și încadrarea acestora în procesul educațional.

În cadrul întrevederii, Igor Zubcu, președinte al CNSM, a informat despre faptul că la data de 25 februarie, în legătură cu situația din Ucraina, Comitetul Confederal al CNSM a adoptat o hotărâre cu privire la susținerea cetățenilor ucraineni refugiați din cauza războiului din Ucraina. În conformitate cu hotărârea respectivă, s-a acordat spațiu de cazare refugiaților din Ucraina în Sanatoriul „Nufărul Alb” din or. Cahul, în Stațiunea balneară „Bucuria-Sind” din or. Vadul-lui-Vodă, în Stațiunea balneoclimaterică „Codru” din s. Hîrjăuca, raionul Călărași.

Liderul sindical a menționat că sindicatele împreună cu partenerii sociali monitorizează în permanență cum sunt respectate drepturile în domeniul muncii conform standardelor internaționale și Convențiilor OIM, procesul de încadrare a cetățenilor ucraineni în câmpul muncii. După cum s-a comunicat, problema migranților este în vizorul sindicatelor, anterior fiind încheiate acorduri de colaborare cu sindicaliștii din Italia.

De asemenea, s-a discutat despre reforma Inspecției de Stat a Muncii, problemele existente în domeniul SSM, ratificarea mai multor Convenții ale OIM de către R. Moldova, situația legată de munca informală.

Precizăm că Zsolt Dudas, expert în domeniul SSM în cadrul OIM, a efectuat o vizită de documentare la Stațiunea balneară „Bucuria-Sind”, pentru a vedea la fața locului condițiile de cazare a refugiaților ucraineni. Totodată, săptămâna curentă expertul OIM va avea întrevederi cu reprezentanții Inspecției de Stat a Muncii, care vor beneficia de instruiri.

Peste 480 de cetățeni ucraineni au fost încadrați în câmpul muncii pe teritoriul Republicii Moldova, arată ultimele date furnizate de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Din numărul total, majoritatea sunt femei – 377, iar bărbați – 107.

Conform notificărilor angajatorilor, cetățenii din Ucraina au ocupat locuri de muncă în următoarele profesii: programator, inginer, cusător, vânzător, vânzător-consultant, bucătar, chelner, medic, educator, montator, infirmieră, operator în sectorul de producere, agent servicii client, operator date, altele.

Departamentul mass-media și relații internaționale