În ajunul Zilei Mondiale a Muncii Decente, marcată anual în întreaga lume la data de 7 octombrie, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a organizat vineri, 6 octombrie, în incinta Institutului Muncii, masa rotundă cu genericul „Salariu minim conform standardelor europene”. Anul acesta, activitățile dedicate Zilei Mondiale a Muncii Decente se desfășoară sub genericul „E timpul pentru a crește salariul”.

La evenimentul organizat de CNSM au participat conducerea Confederației, președinți ai centrelor sindicale național-ramurale, reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Finanțelor, Confederației Naționale a Patronatului din Moldova, Organizației Internaționale a Muncii, Oficiului Avocatului Poporului, Consiliului pentru egalitate, Oficiului Consiliului Europei în Republica Moldova, Ambasadei României în Republica Moldova.

De asemenea, la această masă rotundă au participat un grup de sindicaliști de la Confederația Națională Sindicală ”CARTEL ALFA” din România, în frunte cu președintele acesteia, Bogdan Iuliu Hossu. În contextul Zilei Mondiale a Muncii Decente, CNSM și CNS ”CARTEL ALFA” au dat publicității un comunicat comun subliniind importanța crucială a asigurării de locuri de muncă decente și venituri echitabile pentru lucrători. Comunicatul respectiv poate fi accesat aici.

În discursul adresat participanților la masa rotundă, Igor Zubcu, președintele CNSM, a menționat: În această zi, sindicatele din întreaga lume își manifestă, prin diferite acțiuni, dorința de a avea o muncă decentă și un salariu decent, reamintind că „E timpul pentru a crește salariul!”. Crizele din ultimii ani au avut o presiune asupra salariaților, erodând din puterea de cumpărare a salariilor. În anul 2022, am avut o reducere a valorii reale a salariului cu 10%, deși pe parcursul anului, am reușit să stabilim un salariu minim unic pe țară și să-l majorăm cu aproape o treime, această creștere constatăm că a fost insuficientă pentru salariații din țară.

„Cu regret, la momentul actual nu putem vorbi despre un trai decent, în condițiile în care salariul minim este de 4000 de lei. Pe parcursul mai multor ani, sindicatele au insistat asupra implementării în Republica Moldova a prevederilor Cartei Sociale Europeană (revizuită), care stabilește că țările care au ratificat-o trebuie să recunoască dreptul lucrătorilor la o salarizare suficientă care să le asigure acestora, precum şi familiilor lor, un nivel de trai decent și recomandă țărilor stabilirea salariului minim în mărime de 50% din salariul mediu lunar pe țară”, a specificat președintele CNSM.

„Trebuie să remarc că și Directiva Parlamentului European și a Consiliului privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană nr. 2041, adoptată în 2022, stabilește expres că salariul minim în fiecare țară trebuie să fie cel puțin la 60% din salariul median sau 50% din salariul mediu. Nu mai puțin important este că Directiva dată prevede și acoperire cu negocieri colective a cel puțin 80 % din salariați, la momentul actual în Republica Moldova doar circa 40% din salariați sunt acoperiți cu contracte colective de muncă. În condițiile în care, țara noastră a obținut statutul de candidat pentru aderarea la UE, consider că la majorarea salariului minim urmează să ne ghidăm de prevederile acestei Directive, dacă ne dorim prevenirea exodului forței de muncă, mai cu seamă tinerilor din țară. Or, tendința anuală de reducere a numărului salariaților și ponderea semnificativă a economiei informale este un semnal alarmant pentru sustenabilitatea nu doar a bugetului asigurărilor sociale de stat, dar și a bugetului public național.”, a subliniat liderul sindical.

Săptămîna curentă, la întrevederea cu reprezentanții Misiunii Fondului Monetar Internațional, sindicaliștii au reiterat necesitatea reexaminării salariului minim. Conform celor menționate, în cazul Republicii Moldova, 50% din salariul mediu prognozat pentru anul 2023 de 11700 lei ar rezulta într-un salariu minim de 5850 lei.

În cadrul mai multor paneluri de discuții, participanții la această masă rotundă s-au referit la viziunea sindicatelor asupra unui salariu minim conform standardelor UE, experiența României în domeniul fixării salariului minim, viziunea autorităților și angajatorilor asupra salariului minim în Republica Moldova, și au făcut un schimb de păreri în ceea ce privește stabilirea salariului minim.

Tot joi, 6 octombrie, CNSM a organizat o campanie de informare și sensibilizare a populației pentru a promova munca decentă și a comunica despre activitatea organizațiilor sindicale. Corturile CNSM au fost amplasate în Scuarul Europei și Strada Pietonală „Eugen Doga”. Sindicaliștii au distribuit materiale informative și au pledat pentru muncă decentă, salarii decente, echitate socială, protecție social-economică conform standardelor Uniunii Europene.

În context, adăugăm că munca decentă semnifică respectarea mai multor principii: un loc de muncă stabil și sigur; salariu decent care să permită angajatului să trăiască demn; muncă în condiții de egalitate a drepturilor fundamentale; muncă în condiții de securitate și sănătate; posibilitatea de a învăța pe tot parcursul vieții; garantarea unei protecții sociale în diferite situații; posibilitatea cetățenilor de a se organiza între ei pentru a-şi reprezenta interesele în mod colectiv; dreptul la negocieri şi caracterul obligatoriu al contractelor colective de muncă.

Precizăm că Ziua Mondială a Muncii Decente a fost instituită la inițiativa Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC). Potrivit ITUC, această zi este un prilej de mobilizare a sindicatelor din întreaga lume pentru a atrage atenția autorităților asupra provocărilor cu care se confruntă salariații în diverse regiuni ale lumii.

Mai multe imagini de la masa rotundă cu genericul „Salariu minim conform standardelor europene” pot fi accesate aici.

Totodată, imagini de la campania de informare organizată de CNSM pot fi accesate aici.