CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Tinerii sindicaliști sunt interesați de programul de stat „Prima Casă”

10.08.2017

IMG_9414

Astăzi, 10 august, Membrii Comisiei de Tineret din cadrul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) au participat la o ședință de lucru, unde au analizat și au discutat conceptul programului guvernamental „Prima Casă” aprobat pe 26 iulie 2017 prin hotărâre de Guvern.

La această ședință a fost invitat Viceministrul Finanțelor, Iuri Cicibaba și au participat conducerea CNSM, Tatiana Marian, președintele Comisiei de Tineret din cadrul CNSM, precum și tinerii sindicaliști din cadrul centrelor sindicale național ramurale.

Oleg Budza, președinte al CNSM, a menționat că ”programul „Prima Casă” este o inițiativă binevenită din partea Guvernului, deoarece tinerii ar putea să-și procure locuințe în condiții mai avantajoase. Liderul CNSM a atras atenția asupra necesității sporirii capacităților financiare ale tinerilor prin acordarea unor salarii mai mari, astfel încât de acest program să poată beneficia un număr cât mai mare de tineri.”

“Unii dintre noi consideră că dacă în Republica Moldova nu este perspectivă de a cumpăra o locuință, atunci găsim oportun de a pleca peste hotare. Și în acest caz, programul ”Prima casă” vine în susținerea noastră. Cu atît mai mult că este mai eficient în a investi în propria casă, decît a achita chirie. Ne bucură faptul că acest program este unul național, cu caracter social și este reprezentat de intervenția statului în procesul de garantare a creditelor ipotecare. Un impact pozitiv aferent este că va contribui la creșterea ratei de angajare oficială în economia națională și transparentizarea salarizării”, a menționat Tatiana Marian, președinte al Comisiei de Tineret din cadrul CNSM.

Potrivit lui Iuri Cicibaba, Viceministrul Finanțelor, la elaborarea conceptului programului „Prima Casă” s-a ținut cont de experiența țărilor europene, în special din România.

„Programul „Prima Casă” este un program social care oferă tinerilor mai multe oportunități. Eligibili sunt cetățenii care au până la 45 de ani și au un loc de muncă oficial. Cei care vor accesa acest program vor contribui inițial cu doar 10% din costul locuinței, 90% constituind creditul de la bancă”, a specificat Iuri Cicibaba.

Creditul pentru „Prima casă” va fi acordat de către băncile comerciale pe un termen de maximum 25 de ani, în lei moldoveneşti. Rata dobânzii va fi compusă din rata medie ponderată a dobânzilor la depozitele cu termenul de la 6 până la 12 luni, comunicată de Banca Naţională a Moldovei, o marjă de până la 3% precizată de Guvern şi un comision de garantare de 0,5% anual din soldul garanţiei de stat.

Plata lunară achitată de beneficiar nu va depăşi 50% din veniturile oficiale salariale nete ale familiei, iar statul va garanta 50% din credit. De asemenea, beneficiarii nu trebuie să deţină în proprietate o locuinţă sau să aibă credite ipotecare nestinse. Beneficiarii nu vor putea înstrăina locuința achiziționată în primii cinci ani de la dobândire, cu excepția cazului de achitare deplină a datoriei pe credit.

Deși tinerii sindicaliști au salutat intenția implementării unui astfel de program, în urma expunerilor, aceștia s-au arătat reticenți față atractivitatea acestuia privind costurile totale, în special cele legate de rata înaltă a dobânzii bancare, deoarece în țările europene aceasta este de până la 5-6%, în Moldova fiind de peste 10%.

Menționăm că Ministerul Finanțelor a mandatat Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii să emită garanții în numele și în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziția unei locuințe în cadrul acestui program.

În urma consultărilor publice, va fi elaborat cadrul normativ secundar de implementare a programului ”Prima Casă”.

Departamentul mass-media și relații internaționale

 Dacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova