CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Tinerii sindicaliști militează pentru un viitor acasă

18.11.2019

IMG_4749

“STOP MIGRAȚIEI!”- acesta este genericul unui flashmob organizat recent de Comisia de Tineret a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și un grup de studenți de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în cadrul unei acțiuni de sensibilizare care s-a desfășurat în incinta Gării Feroviare din Chișinău. Această activitatea face parte din șirul de acțiuni organizate în acest an de CNSM în cadrul Săptămânii Naționale a Tineretului.

Tinerii au scandat că își doresc să rămână să muncească acasă, să le fie create condiții de muncă mai bune, cu salarii decente, competitive, iar rudele și cei apropiați, care au plecat să muncească în străinătate, să se întoarcă acasă, în Republica Moldova.

Prin intermediul acestei acțiuni, tinerii își doresc să sensibilizeze autoritățile, partenerii sociali și întreaga societate despre necesitatea implementării unor politici social-economice eficiente la nivel național care ar proteja interesele tinerilor și ar contribui la minimizarea migrației în rândul tinerilor din Republica Moldova prin acțiuni concrete.

Potrivit datelor unui studiu elaborat de Institutul Național de Cercetări Economice în anul 2017, segmentul tânăr al populației va înregistra în deceniile viitoare scăderi masive. Totodată, circa 41% din tineri nu acceptă ofertele de muncă expuse pe piață. Alături de motivul principal prin care tinerii își justifică refuzul. Și anume: salariul mic oferit (76%), munca neinteresantă (circa 10%), circa 7% dintre tineri au refuzat o ofertă deoarece munca nu se potrivea cu nivelul de calificare obținut.

Amintim că în cadrul Săptămânii Naționale a Tineretului, Comisia de Tineret a CNSM a organizat ”Oră sindicală” la Colegiul de Ecologie din Chișinău și la Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”, dar și alte activități de informare și sensibilizare a tinerilor, care s-au desfășurat în acest an sub sloganul: „Vocea tinerilor trebuie auzită, oferă încrede generației noastre!”.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM

Dacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md