CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Tinerii din comuna Sipoteni, raionul Călărași, beneficiari ai suportului informațional oferit de Comisia de Tineret a CNSM

08.09.2021

198520730_1581210945414472_8096828091859292743_n

În cadrul activității pe care o desfășoară, Comisia de Tineret a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) se implică în implementarea de programe instruire, informare și sensibilizare a tinerilor din diverse localități ale Republicii Moldova. Una dintre aceste activități a vizat tinerii din comuna Sipoteni, raionul Călărași, care au fost beneficiari ai suportului informațional oferit de tinerii sindicaliști din perspectiva Agendei 2030.

În cadrul Programului Național „Sipoteni-Capitala Tineretului 2020-2021”, finanțat de către Ministerul Educației și Cercetării, Comisia de Tineret a CNSM a venit cu inițiativa de a susține tinerii din comuna Sipoteni prin organizarea mai multor activități de informare și de promovare a bunelor practici pe care le cuprinde Agenda 2030.

Mai exact, în luna iunie 2020, membrii Comisiei de Tineret a CNSM au contribuit la organizarea atelierului de lucru „Puterea tinerilor în contextul celor 17 ODD”, care a făcut parte dintr-un proiect educațional al Academiei Managerială pentru Tineri.

Potrivit lui Alexei Pianîh, președinte al Comisiei de Tineret a CNSM, în cadrul acestui atelier tinerii au fost familiarizați cu valorile pe care le presupun cele 17 ODD-uri ale Agendei 2030, având drept țină alinierea tinerilor la ODD-uri, în calitatea lor de repere pentru a construi un viitor mai bun.

Împreună cu un grup de facilitatori de la CNSM, participanții la atelier au aflat informații utile și de interes precum: originile și esența Agendei 2030; ODD 5 – Valorificarea dimensiunii de gen în relația de cuplu și familie; ODD 8 – Exemplu de antreprenoriat autohton; ODD 16 – Buna înțelegere și aplicare a contractului individual și colectiv de muncă pentru tineretul din Republica Moldova; ODD 17 – Crearea activităților (exemple concrete de advocacy) și analiza perspectivelor de consolidare a structurilor de tineret din țară.

Participanții la atelier au învățat cum pot alinia acțiunile lor locale la mișcarea internațională a Agendei 2030. De asemenea, ei s-au remarcat prin dorința de a schimba în bine comunitățile lor.  „Este important ca tinerii să își consolideze capacitățile multilateral, beneficiind astfel de suport informațional din partea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, și să devină promotori ai Agendei 2030 și a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în comunitatea lor” – a menționat Tatiana Marian, șef al departamentului mass-media și relații internaționale din cadrul CNSM.

Referindu-se la rezultatele organizării acestui atelier, Gabriela Tricolici, membru al Comisiei de Tineret a CNSM, a comunicat: ”Am avut posibilitatea să abordăm tinerii din comună pe marginea subiectului antreprenorialului social prin prisma promovării campaniei “Zero Deșeuri” cu sloganul “Adă ulei uzat și vei primi săpun biodegradabil. Deșeul unuia este bogăția altuia”, subliniind impactul acestora asupra durabilității mediului înconjurător și al comunității.”

La rîndul său, Zinaida Chitoroaga, liderul grupului de voluntari “AdB Juniori” din Sipoteni, organizație cu care Comisia de Tineret a CNSM are o colaborare strânsă, a spus că a rămas impresionată de activitățile organizate de tinerii sindicaliști. “Ne bucurăm că am avut parte de posibilitatea de a participa la acest atelier și suntem nerăbdători să ne implicam în noi proiecte și colaborări.”, spune ea.

Departamentul mass-media și relații internaționale

Dacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md