CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Tineri sindicaliști din trei țări sunt instruiți la Școala de Vară la Odesa în domeniul protecției drepturilor salariaților

10.08.2018

IMG_6876

Reprezentanții Comisiei de Tineret din cadrul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, participă în perioada 6-12 august curent la Școala de Vară pentru tinerii sindicaliști la Odesa, Ucraina, organizată de ”Solidarity Center” și “Трудові ініціативи”. Obiectivul principal al acestei școli de vară este de a contribui la crearea unei comunități sindicaliste active la nivel regional și de a dezvolta abilitățile de lider în rândul tinerilor sindicaliști.

Aflată la a patra ediție, școala de vară a reunit mai mulți tineri sindicaliști și activiști civici din Ucraina, Moldova și Cehia. Activitatea presupune organizarea unor training-uri intensive în domeniul protecției muncii, promovării muncii decente și a sindicalismului, care combină partea teoretică cu cea practică, prin intermediul unor ateliere de lucru, unde tinerii sunt instruiți de traineri ucraineni, experți în diferite domenii. Organizatorii și-au propus să ofere participanților informații utile, să le stimuleze creativitatea, dorința de a avea experiențe noi și de a dezvolta proiecte, de a lărgi cercul de cunoștințe în cadrul unor activități de networking și de a face schimb de experiență.

Lista atelierelor tematice ale școlii de vară din Odesa cuprinde subiecte precum: metode de implicare colectivă în domeniul protecției drepturilor sindicale; istorii de succes despre activitatea organizațiilor sindicale; justiție socială și rolul sindicatelor în asigurarea egalității de șanse și a dreptului la întrunire pașnică; motivarea apartenenței la sindicate; rolul toleranței în societate și în procesul de dialog social; discriminarea la locul de muncă pe diferite criterii.

Totodată, tinerii învață cum să construiască și să dezvolte o organizație sindicală, având în vizor schimbările tehnologice și tendințele de pe piața muncii; sunt familiarizați cu provocările social-economice legate de migrație și economia informală; implementarea ideilor creative în activitatea sindicalistă; tehnici de relații publice și comunicare în organizațiile sindicale; comunicarea informală în procesul de negocieri.

Timp de șase zile, participanții își consolidează cunoștințele pentru a putea să se implice ulterior în protecția drepturilor salariaților, membri de sindicat, și la dezvoltarea comunităților în care aceștia activează, prin parteneriat social la toate nivelurile.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM

Dacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md