CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Standardele ocupaționale pentru profesiile muncitorești din ramura construcțiilor ar putea fi preluate din România

08.10.2019

20191005_101828

Sindicaliștii și reprezentanții structurilor patronale din ramura construcțiilor din Republica Moldova și România au examinat recent, într-o ședință comună care s-a desfășurat la Chișinău, posibilitatea preluării din România a standardelor ocupaționale pentru profesiile muncitorești pentru a le aplica în Republica Moldova.

La lucrările ședinței au participat reprezentanți ai Federației Sindicatelor din Construcții și Industria Materialelor de Construcție “SINDICONS”, Federației Patronatului din Construcții și Producere a Materialelor de Construcții din Republica Moldova – membri ai Comitetului Sectorial din ramura construcțiilor, precum și reprezentanți ai FGS „FAMILIA” și Federației Patronatelor Societăților din Construcții din România.

Părțile au făcut un schimb de experiență în cadrul unui atelier de lucru unde s-a menționat despre necesitatea de a ajusta standardelor ocupaționale pentru profesiile muncitorești din România la condițiile și necesitățile pieței muncii din Republica Moldova, precum și la prevederile metodologiei de elaborare a standardelor ocupaționale pentru profesiile muncitorești, aprobată prin Hotărârea de Guvern  nr. 863 din 2014.

Victor Talmaci, președintele Federației “SINDICONS”, și-a manifestat recunoștința față de colegii din România, pentru susținerea demersurilor partenerilor sociali din țara noastră cu privire la oportunitatea de a prelua standardele ocupaționale pentru profesiile muncitorești din România.

“Avem o decizie a partenerilor sociali din Republica Moldova de a prelua aceste standarde. Totodată, partenerii din România au reiterat disponibilitatea de a ne oferi suportul necesar. Dar este nevoie și de susținere din partea Guvernului Republicii Moldova, de dialog social cât mai constructiv. De asemenea, ne interesează să preluăm experiența colegilor din România în ceea ce privește implementarea unei structuri de autoreglementare sectorială în domeniul construcțiilor care se referă la Casa Socială a Constructorilor, Casa de Pensii, Casa de Meserii, etc.”, a subliniat Victor Talmaci.

Comitetul Sectorial din ramura construcțiilor a fost înregistrat la Ministerul Justiției la 15 martie 2018. Comitetul Sectorial este parte a Comisiei pentru consultări și negocieri colective din ramura construcțiilor, cu rol consultativ, creat în scopul asigurării și acordării suportului în promovarea intereselor ramurii construcțiilor în domeniul educaţional și de formare profesională. Din totalul celor 42 de standarde în ramura construcțiilor până în prezent au fost elaborate 19 standarde ocupaționale.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM

Dacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md