CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Situația economică, morală și psihologică a femeilor se agravează pe timp de pandemie

19.06.2020

Women-Covid-19-1024x576

Membrele Comisiei de femei a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) s-au întrunit recent într-o ședință online, pentru a face o evaluare a efectelor pandemiei Covid-19 asupra femeilor din țară și a identifica măsuri de reabilitare economică, socială și psihologică a acestora după finisarea stării de urgență.

Potrivit Liubei Rotaru, președintele Comisiei de femei a CNSM, situația femeilor din țară, care era destul de grea și până la pandemie, s-a agravat mult în ultima perioadă. ”Starea de urgență și carantina au impus tot mai multe femei să se elibereze de la serviciu, pentru a sta acasă cu copii, iar revenirea lor la locul de muncă rămâne incertă. Îndemnizațiile de șomaj și ajutoarele pentru cei ce s-au aflat în concediu forțat nu se achită, iar unii angajatori nu transferă la timp contribuțiile de asigurări sociale, fapt ce duce la stabilirea cu întârziere a îndemnizațiilor de maternitate. În acest context, se cere elaborarea unui plan național, cu implicarea sindicatelor, pentru a găsi soluții la toate aceste probleme, oamenii nu pot fi lăsați în voia sorții!”, a spus ea.

La aceste probleme se adaugă și cele de sănătate. ”Datele statistice arată o rată mai sporită de infectare cu noul virus în rândul femeilor, comparativ cu bărbații. În același timp, activitățile la distanță impuse pe perioada pandemiei, deși au unele plusuri, precum un orar flexibil de muncă și posibilitatea de a petrece mai mult timp cu familia, anulează, de fapt, măsurarea timpului de muncă și timpului de odihnă. Angajatele se rup între activitatea  profesională și treburile familiei, se simt izolate și neimportante, fapt ce provoacă stres și aduce la probleme psihoemoționale. ”, a opinat Rotaru.

Un alt efect grav al carantinei este violența domestică la care sunt supuse femeile și care a luat amploare în această perioadă. ”Situația este destul de gravă la acest capitol, nu doar la noi, ci pe întreg mapamondul. În acest context, rolul Comisiei de Femei rămâne a fi unul important, trebuie să ne implicăm mult mai activ în informarea femeilor despre cum să facă față situației actuale și să nu-și neglijeze sănătatea. Iar la nivel național, trebuie conjugate eforturile tuturor instituțiilor statului, ale întregii societăți, pentru a proteja femeile”, a menționat sindicalista.

Un subiect permanent pe agenda Comisiei de femei a CNSM, discutat și în cadrul acestei ședințe, ține de ratificarea Convenției nr. 190 a Organizației Internaționale a Muncii (OIM) privind eliminarea violenței și a hărțuirii la locul de muncă, fenomen care se întâmplă destul de frecvent, mai ales în rândul femeilor. Sindicalistele au convenit să organizeze platforme de discuție cu toate părțile vizate, pentru a influența ratificarea acesteia de către țara noastră.

Altă problemă abordată în cadrul ultimei ședințe a Comisiei de femei a fost situația femeilor migrante revenite acasă de la începutul pandemiei şi posibilitățile de reintegrare a lor în câmpul muncii.

Pe acest subiect a fost invitată să se expună Veronica Lupu, expert juridic, președinta Asociației Femeia pentru Societatea Contemporană. Dânsa a opinat că, atât timp cât există obstacole de ședere și de muncă în țările Uniunii Europene, femeile revenite acasă trebuie susținute și încurajate să se reîncadreze pe piața muncii autohtonă. ”Îndemn pe toată lumea –  instituțiile statului, ONG-uri – să identificăm aceste femei, care se află într-o situație dificilă din punct de vedere economic și social și să găsim modalități de a le reintegra, pentru că țara are nevoie de capital uman pentru a se reface economic”, a punctat ea.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM

Dacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md