CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Sindicatele Transportatorilor şi Drumarilor cer autorităților să depună mai multe eforturi în vederea combaterii economiei tenebre

14.03.2016

IMG_7767

Consiliul Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor şi Drumarilor din Republica Moldova (FSTD) remarcă o scădere a nivelului de viață al angajaților și prezența datoriilor salariale la întreprinderile de ramură.

Întruniți joi, 3 martie, în cadrul plenarei FSTD, sindicaliștii s-au arătat îngrijorați de faptul că există o lipsă de coordonări în acțiuni între partenerii sociali pe diverse aspecte ce vizează activitatea transportatorilor și drumarilor, fapt ce discreditează dialogul social și procesul de negocieri colective.

”FSTD dezaprobă practica primirii unor decizii de către diverse ministere, în interese proprii și în defavoarea transportatorilor și drumarilor, așa ca schimbarea numerelor de înmatriculare, documentelor și permiselor de conducere, majorarea taxelor Fondului rutier și redirecționarea lor către bugetele locale, precum și scumpirea asigurării obligatorii cu circa 30%”, a subliniat Boris Rojnevschi, președintele FSTD.

IMG_7783

Liderul sindical a precizat că majorările continue de tarife şi preţuri, efectuate pe parcursul ultimilor ani la gaze naturale, energia electrică şi termică, servicii comunale și carburanţi, au pus în impas activitatea agenţilor economici, reducând considerabil și veniturile salariaților.

Sindicaliștii au mai menționat că datorită legislației imperfecte și a situației social-economice din țară, economia tenebră rămâne a fi un flagel care afectează grav ramura. ”Problema transportului ilicit de călători continuă să ia amploare, datele privind veniturile reale ale şoferilor rămânând în afara statisticelor”, a spus Rojnevschi.

În acest sens, membrii Consiliului FSTD pledează pentru implementarea de urgență a unor mecanisme de combatere a fenomenului muncii ”la negru” și a practicilor de achitare a salariilor ”în plic”.

Totodată, ei cer identificarea surselor necesare pentru înlăturarea restanțelor salariale de la întreprinderile S.A. ”Drumuri”, care înregistrează datorii pentru lunile ianuarie-februarie curent.

IMG_7771

În cadrul plenarei, sindicaliștii au mai abordat subiecte ce țin de organizarea odihnei angajaților și a copiilor acestora, repartizarea biletelor de tratament, organizarea activităților de instruire și de recrutare a noilor membri de sindicat.

Federaţia Sindicatelor Transportatorilor şi Drumarilor din Republica Moldova, care numără în componenţa sa circa 5 mii de membri, este membră a Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova şi este afiliată la Organizaţia Internaţională a Sindicatelor din Transporturi.

Departamentul mass-media și relații internaționaleDacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova