CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Sindicatele susțin implementarea tichetelor de masă

06.03.2018

Njc5ODMyOGUyMTdhYmIzMWMyMTdlYzA2YWNmZA==.thumb

Astăzi, 6 martie, grupul francez UP a organizat un eveniment de lansare a proiectului privind tichetele de masă, la care au participat experți internaționali, reprezentanți ai sindicatelor, patronatelor, autorităților publice și ai mediului de afaceri din Republica Moldova.

Invitat la eveniment, Oleg Budza, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), a declarat că sindicatele din țara noastră timp de zece ani în șir au insistat și au promovat ideea aplicării tichetelor de masă. Cu această ocazie, el a  amintit că chiar la prima întâlnire cu Pavel Filip, încă în ipostază sa de candidat la postul de prim-ministru al Republicii Moldova, conducerea CNSM a abordat în mod special problema promovării și aprobării Legii cu privire la tichetele de masă. Or, până atunci, nici o guvernare nu reușise să facă acest lucru în ciuda eforturilor susținute ale sindicatelor. Doar actualul Guvern, a stăruit să sublinieze Oleg Budza, a insistat și a obținut ca legea în cauză să fie adoptată.

Potrivit președintelui CNSM, una dintre cele mai mari realizări în procesul de elaborare și aprobare a Legii cu privire la tichetele de masă, care a fost votată de Parlamentul țării în luna septembrie a anului trecut, este faptul că tichetele de masă sunt deductibile, adică sumele de bani alocate de agenții economici pentru tichetele de masă nu sunt impozitate. El a ținut să evidențieze că anume implementarea tichetelor de masă va conduce la diminuarea fenomenelor negative, precum munca ”la negru” și achitarea salariilor ”în plic”. În acest context, Oleg Budza a vorbit și despre importanța încheierii contractelor individuale de muncă, ca instrumente de combatere a economiei informale, în baza cărora se vor achita salarii reale.

Chiril Gaburici, ministrul Economiei și Infrastructurii, a punctat că implementarea tichetelor de masă în Republica Moldova reprezintă o experiență unică, transparentă de motivare a angajaților de către companii și oferă multiple beneficii  salariaților.

Ținem să remarcăm că tichetele de masă reprezintă un produs absolut nou pentru țara noastră. Valoarea unui tichet de masă se ridică până la 45 de lei. Tichetele de masă se acordă salariaților ce au un contract individual de muncă și presupune avantaje atât pentru angajatori, cât și pentru angajați. Or, salariații beneficiază de scutire de la plata taxelor salariale, de o putere mai mare de cumpărare, de un nivel de trai mai bun și de creșterea calității alimentației.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM







Dacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova