CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Sindicatele din construcții din Republica Moldova și România s-au înfrățit

19.05.2016

 

IMG_0424

Federația Sindicatelor din Construcţii şi Industria Materialelor de Construcţie „SINDICONS” a încheiat un Acord de Cooperare și Înfrățire cu Federația Generală a Sindicatelor FGS ”FAMILIA” din România. Documentul a fost semnat în cadrul unei ședințe comune a membrilor Comitetului Executiv al Federației ”SINDICONS” și ai Consiliului Federal al FGS ”FAMILIA”, care s-a desfășurat joi, 19 mai, la Chișinău, cu prilejul marcării a 25 de ani de colaborare sindicală între cele două structuri.

Astfel, părțile s-au angajat să efectueze schimb de experiență, cunoaștere și practică în domeniile sindical, dialog social, sănătate și securitate în muncă și cultural sportiv, dar și să dezvolte proiecte comune care să răspundă nevoilor membrilor de sindicat ai celor două organizații.

Totodată, colaborarea se va axa pe cointeresarea partenerilor sociali din ambele țări să se implice în procesul de cooperare între Federațiile ”SINDICONS” și ”FAMILIA” pe domeniile menționate în Acord.

Alt obiectiv important al acestei întâlniri a fost promovarea obiectivelor Convenției OIM nr. 167 privind securitatea și sănătatea la locul de muncă. ”Colegii din România au deja experiență în acest domeniu și au venit să ne-o împărtășească și nouă. Până acum am preluat de la ei bunele practici în materie de negocieri colective, pregătire profesională, parteneriat social, precum și alte proiecte desfășurate de noi pe parcursul ultimilor ani”, a spus Victor Talmaci, președintele Federației ”SINDICONS”.

IMG_0465

”În România am reușit să stabilim și să menținem un parteneriat bun cu patronii. Ne dorim foarte mult ca asemenea proiecte pe care am reușit să le realizăm la noi, precum Casa socială a constructorilor și Casa de meserii, să prindă viață și în Republica Moldova și suntem deschiși să acordăm suportul necesar în acest sens. Totodată, vrem să întreprindem noi pași comuni, atât în contextul aspirației europene a Moldovei, cât și în relațiile strict sectoriale, iar această întâlnire nu face decât să întărească colaborarea sindicală pe care o avem”, a precizat Gheorghe Bălăceanu, președintele FGS ”FAMILIA”.

În cadrul ședinței comune au fost înmânate și diplome de excelență sindicaliștilor care au stat la temelia relațiilor de colaborare între organizațiile sindicale din cele două țări.

Federaţia Generală a Sindicatelor ”FAMILIA” reuneşte, pe baza liberului consimţământ, organizaţii sindicale din societăţi de construcţii și de producere a materialelor de construcţii şi ceramică, servicii și industria lemnului.

FGS ”FAMILIA” este membră a Confederației Naționale Sindicale ”Cartel Alfa” din România, cu care CNSM are încheiat un Acord de colaborare.

Departamentul mass-media și relații internaționale