CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Sindicaliștii pledează pentru ratificarea Convenției OIM nr. 102 privind securitatea socială

17.04.2019

IMG_6629

În perioada 17-18 aprilie, Confederația Națională a Sindicatelor (CNSM), cu susținerea Organizației Internaționale a Muncii (OIM), organizează la Chișinău conferința subregională dedicată Convenției OIM nr. 102 și Recomandării nr. 202 a OIM, privind normele minime de securitate socială, unde sunt analizate tendințele internaționale în domeniul dat, perspectivele din regiune și rolul sindicatelor în acest proces. Evenimentul face parte din șirul de activități dedicate marcării în Republica Moldova a Centenarului OIM.

La lucrările conferinței participă sindicaliști din România, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Estonia, Lituania, Ucraina, Federația Rusă, Kârgâzstan și Serbia. Totodată, sunt prezenți reprezentanți ai OIM din Geneva, Budapesta, Moscova și Estonia,  și a Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC). Scopul conferinței este de a discuta despre importanța Convenției OIM nr. 102, ratificarea acesteia în țările din regiune, aplicarea prevederilor Convenției astfel încât să fie asigurat dreptul populației la o muncă decentă și securitate socială, conform standardelor internaționale în domeniul muncii.

În cadrul întrunirii, participanții au menționat că Convenția nr. 102 este un document fundamental al OIM care prevede principalele tipuri de riscuri sociale și stabilește următoarele direcții prioritare: servicii medicale, indemnizații pentru boală, indemnizații de șomaj, indemnizații pentru persoanele în etate, indemnizații pentru accidente de muncă, asistență pentru familii, indemnizații pentru maternitate și nașterea copiilor, indemnizații de invaliditate și cazuri de deces a persoanei care întreține o familie.

“Securitatea socială a populației reprezintă un element fundamental pentru orice stat, iar Convenția nr. 102 are un rol important în acest sens. Din păcate, această Convenție încă nu a fost ratificată de către Republica Moldova. În calitate de reprezentanți ai salariaților, pledăm pentru ratificarea Convenții nr. 102 cât mai curând posibil. Urmare a discuțiilor purtate în cadrul acestei conferințe, și a schimbului de experiență cu colegii din alte țări, vom iniția discuții cu Guvernul Republicii Moldova și Patronatele pentru a ratifica Convenția respectivă”, a specificat Oleg Budza, președintele CNSM.

La rândul său, Sergejus Glovackas, Ofițer al Biroului OIM pentru activitățile lucrătorilor pentru Europa și Asia Centrală, a menționat că securitatea socială este un drept fundamental al omului. Indiferent de gen, ocupație, activitate sau alte criterii, toate persoanele trebuie să beneficieze de un nivel minim de securitate socială care să le asigure un trai decent. Această Convenția are un rol important în procesul de eradicare a sărăciei, asigurarea unor condiții de muncă decente, asigurarea unei justiții sociale și egalității de șanse.

În cele două zile ale conferinței, participanții vor discuta despre rolul Statului în apărarea drepturilor sociale ale cetățenilor, studii de caz privind experiența internațională în domeniul implementării Convenției nr. 102, iar la final vor stabili un plan de acțiuni cu privire la necesitatea ratificării acestui document în țările din regiune. Precizăm că Republica Moldova a aderat la OIM în anul 1995 și a ratificat până în prezent 42 de Convenții ale OIM.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSMDacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova