CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Sindicaliștii din Rezina au beneficiat de consultanță juridică gratuită din partea CNSM

06.11.2018

IMG_2438

Astăzi, 6 octombrie, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a organizat în or. Rezina o nouă acțiune de consultare a salariaților, membri de sindicat, în cadrul campaniei “Avocatul Sindicatelor”.

La întâlnirea cu Anatolie Lupașcu, avocatul sindicatelor, la care a fost prezent și Vasile Patrașcu, consilierul președintelui CNSM, au participat circa 40 de sindicaliști din raionul Rezina, reprezentanți ai mai multor centre sindicale național-ramurale, preponderent din educație și administrația publică locală.

În cadrul celei de-a paisprezecea activități organizate de CNSM, prin intermediul căreia membrii de sindicat obțin consultații gratis oferite de avocații CNSM, participanții au abordat subiecte ce se referă la calcularea incorectă a pensiilor, cumularea mai multor funcții fără ca salariații să fie remunerați corespunzător, munca prestată peste orele de program, salarizare, indemnizații, negocierea și încheierea contractelor colective de muncă, munca prestată în condiții nocive, combaterea fenomenului muncii informale, proiectul de Lege cu privire la sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

Participanții au menționat că se confruntă în teritoriu cu o lipsă de informații în domeniul juridic, fapt ce se răsfrânge asupra conținutului contractelor individuale de muncă, unde adesea sunt stipulate clauze care le lezează din drepturi. Pe acest motiv, sunt înregistrate situații când le sunt încălcate drepturile, iar principiile echității sociale sunt trecute cu vederea de către unii patroni. În cadrul discuțiilor cu avocatul sindicatelor, sindicaliștii au obținut răspunsuri concrete la o serie de subiecte social-economice.

Vasile Patrașcu, consilierul președintelui CNSM, a menționată că prin intermediul acestei campanii, Confederația și-a propus să ofere suport membrilor de sindicat atunci când aceștia au nevoie de o consultație juridică profesionistă, astfel încât să-și cunoască mai bine drepturile, pentru a le apără eficient.

Sindicaliștii au menționat că această campanie nu este doar una binevenită, ci este necesar de organizat astfel de întrevederi cu avocatul sindicatelor mai des, cel puțin o dată la trei luni.

Campania Națională de Consultare Juridică “Avocatul Sindicatelor” a fost lansată de către CNSM la 15 ianuarie 2018 în or. Hîncești. Activități similare au mai avut loc anul acesta în orașele Cimișlia, Comrat, Ștefan Vodă, Anenii Noi, Basarabeasca, Criuleni, Căușeni, Taraclia și Șoldănești.

Sindicaliștii din Rezina au beneficiat de consultanță juridică gratuită din partea CNSM

Departamentul mass-media și relații internaționaleDacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova