CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Sindicaliștii din Republica Moldova și Azerbaidjan vor încheia un Acord de colaborare

03.05.2019

image1170x530cropped

În perioada 8-9 mai curent, o delegație a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), formată din conducerea Confederației și reprezentanți ai centrelor sindicale național-ramurale, vor efectua o vizită de lucru la Baku, Azerbaidjan.

Sindicaliști vor participa la o întrevedere cu omologii săi de la Confederația Sindicatelor din Azerbaidjan (AHIK), în cadrul unui eveniment organizat de Organizația Internațională a Muncii (OIM) în contextul marcării Centenarului OIM.

Unul dintre obiectivele întrunirii este de a analiza care este rolul sindicatelor cu privire la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), în special a ODD-urilor ce se referă la justiție socială, relații de muncă, muncă decentă. În acest sens, participanții vor discuta despre planurile de acțiuni programate pentru a fi implementate până în anul 2030, incluse în Agenda 2030 a Organizației Națiunilor Unite (ONU). De asemenea, sindicaliștii vor fi familiarizați cu politicile OIM, vor face schimb de experiență și vor discuta pe marginea rezultatelor obținute la capitolul atingerii ODD-urilor în cele două țări.

Un alt obiectiv important al aceleiași întruniri este semnarea Acordului de colaborare dintre CNSM și AHIK. Documentul dat urmărește să contribuie la dezvoltarea relațiile dintre cele două Confederații privind apărarea drepturilor și intereselor membrilor de sindicat, fortificarea relațiilor pe diverse dimensiuni, consolidarea solidarității la nivel internațional.

Proiectul Acordului mai prevede colaborarea în domeniul promovării politicilor OIM și a inițiativei OIM “Viitorul Muncii”, realizarea Agendei 2030 și a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, îmbunătățirea garanțiilor sociale prin intermediul convențiilor colective și a contractelor de muncă, securitatea și sănătatea în muncă, instruirea sindicală și perfecționarea activului sindical, apărarea drepturilor muncitorilor migranți, politicile social-economice de susținere a tinerilor și femeilor.

Precizăm că OIM este o instituție specializată a ONU cu competență generală în materie de muncă și securitate socială. OIM este singura instituție internațională ce funcționează pe principiul tripartismului. În acest an, când sunt marcați 100 de ani de la fondare, OIM organizează pe tot globul diverse activități de informare și sensibilizare a publicului larg despre valorile sale, realizările înregistrate de-a lungul timpului, trasează strategiile de viitor în lumea muncii.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM

Dacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md