CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Sindicaliștii din construcții pledează pentru crearea Tribunalului Muncii în Republica Moldova

27.11.2014

sindicons_1

Federația Sindicatelor din Construcții și Industria Materialelor de Construcții ”SINDICONS” pledează pentru crearea în Republica Moldova unui Tribunal al Muncii, care va soluționa litigiile și conflictele de muncă.

Posibilitățile creării a unei asemenea instituții în Republica Moldova, dar și experiența în acest domeniu a țărilor europene a fost analizată joi, 27 noiembrie curent, de către partenerii sociali ai Federației ”SINDICONS”, în cadrul unui seminar.

Victor Talmaci, președintele Federației ”SINDICONS”, a menționat că speră ca partenerii sociali să înțeleagă că propunerea lor este relevantă și este o necesitate de a institui în țara noastră un Tribunal al muncii.

sindicons_2

”Există deja asemenea instituții în țările europene, care activează de mulți ani. Am dori ca și în Republica Moldova cererile din judecată să fie examinate cât mai profesionist și calitativ și să nu aibă nevoie solicitantul să mai apeleze la o altă instanță”, a declarat Talmaci.

Vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Petru Chiriac, a accentuat că partenerii sociali au conștientizat oportunitatea constituirii a unei asemenea instituții, dar până în prezent se eschivează să fondeze un Tribunal al muncii.

”Sindicatele au insistat de multe ori să fie instituit asemenea organ de conducere care ar soluționa și chiar reduce cazurile de conflicte în muncă. Însă partenerii sociali consideră că nu este oportun să fie create instanțe de judecată specializate, motivând că ar necesita și cheltuieli suplimentare”, a precizat Chiriac.

sindicaons_3

Prezent la eveniment, viceministrul Justiției, Nicolae Eșanu, a menționat că ministerul examinează posibilitatea creării mai multor instanțe de judecată specializate, nu doar a muncii, ci și a familiei, a copiilor etc.

”Noi salutăm crearea oricăror instanțe de judecată specializate, care să examineze anumite cauze, deoarece actuala legislație este foarte complexă și este destul de complicat ca un singur judecător să poată avea cunoștințe excelente în toate domeniile de drept”, a conchis Eșanu.

La rândul său, Ovidiu Jurca, specialist principal pentru activităţile lucrătorilor din cadrul Organizației Internaționale a Muncii, a specificat că OIM întotdeauna sprijină orice măsură luată în sensul exercitării drepturilor fundamentale ale omului și ale lucrătorilor, în special susține idee fondării în Republica Moldova a unui Tribunal al Muncii.

Accesați pagina oficială a CNSM de pe Facebook pentru a vedea mai multe fotografii de la eveniment.

Departamentul Informațional al CNSM