CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Sindicaliștii de la Î.S. “Combinatul Poligrafic din Chișinău” au ieșit la protest

31.01.2019

IMG_6024

Colectivul de muncă de la Întreprinderea de Stat “Combinatul Poligrafic din Chișinău” a organizat astăzi, 31 ianuarie, un protest în fața sediului instituției în legătură cu Hotărârea Guvernului Republicii Moldova de a trece în subordinea Instituției Publice „Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112” blocul administrativ al întreprinderii. La acțiunea de protest au participat peste 80 de salariați, membri de sindicat.

Jana Șveț, președintele Comitetului sindical al Î.S. “Combinatul Poligrafic din Chișinău” a menționat că această Hotărâre este o sfidare și un abuz. “Suntem forțați acum, în toiul iernii, să căutăm un al sediu după ce la blocul administrativ au fost efectuate lucrări de amenajare, asigurare cu cele necesare: încălzire, apă potabilă, canalizare, comunicații. Această Hotărâre ne va lipsi de asemenea de o parte din curtea întreprinderii și va îngrădi căile de acces către halele de producție și depozite. Unii salariați ar putea să-și piardă locul de muncă. Considerăm că este începutul sfârșitului Î.S. “Combinatul Poligrafic din Chișinău” deoarece înstrăinarea clădirii date duce la blocarea activității întreprinderii. Nu avem de gând să asistăm neputincioși și vom protesta. Cerem abrogarea acestei Hotărâri de Guvern”, a accentuat sindicalista.

Salariații au scandat: „Vrem dreptate”, „Nu distrugeți o întreprindere profitabilă”, „Salvați, dar nu distrugeți”, „Respectați decizia colectivului”, „Vrem o decizie echitabilă”.

În vederea soluționării problemei date, a fost creată o Comisie care urma astăzi să se întrunească în incinta întreprinderii și să evalueze situația. Ședința a fost însă anulată. Sindicaliștii au menționat că dacă Hotărârea respectivă nu va fi abrogată, vor ieși la protest în fața clădirii Guvernului. Detalii urmează a fi comunicate ulterior.

Menționăm că în luna octombrie 2018 colectivul de muncă de la întreprindere s-a adresat către Guvern cu un demers prin care a solicitat ca clădirea să rămână în gestiunea Î.S. “Combinatul Poligrafic din Chișinău” și să nu fie transmisă în administrarea I.P. „Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112”. Însă, contrar solicitării colectivului, la 19 decembrie 2018 a fost primită o Hotărâre de Guvern prin care s-a dispus transmiterea clădirii în cauză în gestiunea instituției publice.

Precizăm că Federația Sindicatelor din Comunicații din Moldova (FSCM) a anunțat că se solidarizează cu acțiunile de protest organizate astăzi. Comitetul sindical de la Î.S. “Combinatul Poligrafic din Chișinău” este organizație membră a FSCM.

Î.S. “Combinatul Poligrafic din Chișinău” activează de 73 de ani, fiind cea mai mare întreprindere poligrafică din Republica Moldova. La întreprindere lucrează peste 140 de salariați.

Cu detalii suplimentare cu privire la reacția autorităților de resort vom reveni în timpul apropiat.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM