CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Sindicaliștii consolidează dialogul cu Comisia parlamentară pentru protecție socială, sănătate și familie

08.09.2021

241451652_213953584110713_2625760020736768076_n

Membri ai Comitetului Confederal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), în frunte cu Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, au avut marți, 7 septembrie, o întrevedere cu Dan Perciun, președinte al Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie. Părțile au abordat cele mai stringente și de actualitate probleme din domeniul muncii, cel social și al sănătății.

Sindicaliștii au reiterat mai multe chestiuni pe care le-au înaintat pe parcursul ultimei perioade de timp în adresa autorităților publice: necesitatea asigurării unei creșteri continue a salariilor, inclusiv stabilirea unui salariu minim unic pe economie; perfecționarea și implementarea deplină a Legii 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar; creșterea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real; lichidarea restanțelor la salarii; asigurarea credibilității și sustenabilității sistemului de pensionare; restabilirea dreptului la pensia anticipată; perfecționarea mecanismului de recalculare a pensiilor persoanelor pensionate, care au continuat să activeze în câmpul muncii.

De asemenea, sindicaliștii au precizat că pledează pentru continuarea procesului de perfecționare a legislației muncii în cadrul grupului tripartit; ratificarea unor convenții ale Organizației Internaționale a Muncii care ar garanta o durabilitate pentru drepturile și garanțiile lucrătorilor; elaborarea unor mecanisme mai eficiente de combatere a muncii „la negru” și salariilor „în plic”, perfecționarea Legii zilierilor; asigurarea funcționării eficiente a sistemului de inspecție a muncii; majorarea transferurilor din bugetul de stat în fondurile obligatorii de asistență medicală; elaborarea și adoptarea unor mecanisme de motivare a vaccinării contra Covid-19; recunoașterea bolilor cauzate de Covid-19 ca boli profesionale; eficientizarea parteneriatului și dialogului social.

În contextul discuțiilor, Dan Perciun, președinte al Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, a menționat că majoritatea problemelor enunțate de sindicate se regăsesc pe agenda parlamentară și vor fi examinate și reflectate în diferite inițiative legislative în dependență de priorități și resursele financiare disponibile. Concomitent, Perciun a reconfirmat deschiderea față de propunerea sindicatelor de a avea o comunicare permanentă, consultări pe proiectele examinate în cadrul Comisiei și posibilitatea participării nemijlocite a reprezentanților sindicatelor la ședințele Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie pe subiectele ce țin de interesele  salariaților pe care îi reprezintă.

Precizăm că la întrevederea data au participat reprezentanți ai centrelor sindicale național ramurale din sectorul bugetar: Ghenadie Donos, președinte al Federației Sindicale a Educației și Științei, Igor Zubcu, vicepreședinte al Federației Sindicale ”Sănătatea”, Vlad Canțîr, președinte al Federației Sindicatelor Angajaților din Serviciile Publice, Angela Otean, vicepreședinte al Federației “SINDLEX”. Din partea centrelor sindicale național ramurale din sectorul real au participat: Vasile Mamaliga, președinte interimar al Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație ”Agroindsind”, Ana Selina, președinte al Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Sfera Deservirii Sociale și Producerii de Mărfuri „Sindindcomservice” din Moldova, Valentina Chiriac, președinte al Federației Sindicale a Lucrătorilor din Comerț, Alimentația Publică, Cooperația de Consum, Servicii, Restaurante și Hoteluri ”SindLUCAS”, Ion Zaporojan, președinte al Federației Sindicale a Feroviarilor.

Departamentul mass-media și relații internaționale

Dacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md