CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Sindicaliştii consideră incorectă şi aberantă introducerea plăţilor suplimentare la apă pentru consumatorii casnici

03.11.2011

apa620

Sindicatele califică drept aberante intenţiile Primăriei municipiului Chişinău de a obliga consumatorii casnici să achite diferenţa dintre datele contorului individual şi cel comun al blocului locativ pentru apa caldă şi rece.

Astfel, de la 1 noiembrie pentru fiecare apartament s-ar putea adăuga în plus un metru cub de consum la apă caldă şi la apă rece, pentru a diminua diferenţa între datele apometrelor individule şi celor de la bloc. Potrivit calculelor preliminare, facturile pentru noiembrie vor fi în medie cu 50 de lei mai mari.

Responsabili din cadrul SA „Apă-Canal Chişinău” motivează acest fapt prin „pierderile de sute de milioane de lei suportate anual de către întreprindere, în mare parte datorită apometrelor uzate, care nu indică cu precizie volumele consumate”.

„Această „politică” promovează corupţia şi discreditează toate sistemele de contorizare, inclusiv pentru electricitate şi gaz. Contoarele de apă se utilizează pe tot teritoriul ţării, fiind testate conform Regulamentului stabilit şi este incorect să se impună sume suplimentare pentru pierderi care deja sunt incluse în tarif”, a declarat Boris Rojnevschi, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor şi Drumarilor din Republica Moldova. Mai mult ca atât, pierderile de consum în reţea denotă un management defectuos al întreprinderii livratoare şi nu este problema consumatorilor, consideră liderul sindical.

În acest context, sindicaliştii consideră incorectă şi decizia de a obliga consumatorii cu sisteme termice autonome să achite suplimentar 20 la sută din plata pentru încălzirea unui apartament de la sistemul centralizat.

„Cetăţenii au tot dreptul să renunţe la „serviciile dubioase” prestate de către întreprinderile municipale prin alegerea variantelor alternative, precum instalarea sistemelor autonome, contorizarea şi altele, iar statul este obligat să-i protejeze. Însă în ţară se menţine o structură monopolistă şi coruptă, ne-rentabilă economic, ce nu doreşte reorganizări şi reforme, povara cheltuielilor fiind pusă pe spatele societăţii”, a menţionat Rojnevschi.

Anterior, Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova  (CNSM) şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu agravarea situaţiei social-economice a populaţiei, inclusiv a salariaţilor-membri de sindicat, condiţionată de nivelul exagerat al preţurilor şi tarifelor la produsele energetice şi serviciile de primă necesitate.

CNSM consideră că politicile în domeniul salarizării şi asigurării cu pensii nu sunt corelate cu cele de reglementare a preţurilor şi tarifelor la principalele sericii şi mărfuri, motiv pentru care sindicatele auDacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova