CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Sindicaliștii au marcat Ziua Mondială pentru Securitate şi Sănătate la Locul de Muncă şi au comemorat victimele accidentelor de muncă

28.04.2017

IMG_8913

Membrii Consiliului General al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) s-au întrunit joi, 27 aprilie curent, într-o ședință specială consacrată Zilei Mondiale pentru Securitate şi Sănătate la Locul de Muncă, care se marchează anual la 28 aprilie. În acest an, genericul este „Optimizarea colectării și utilizării datelor privind securitatea și sănătatea în muncă”.

În cadrul activității, la care au mai participat specialiștii Inspectoratului Muncii al Sindicatelor (IMS) și ai Inspectoratului de Stat al Muncii, s-a făcut o slujbă de pomenire a victimelor accidentelor de muncă. Familiile celor 5 salariați care au decedat în urma producerii unor accidente de muncă în anul 2016, au primit din partea Comitetului Confederal al CNSM un ajutor material în mărime de 3 mii de lei.

“Confederația marchează Ziuă Mondială pentru Securitate şi Sănătate la Locul de Muncă încă din anul 2010. Pentru noi este foarte important ca salariații să activeze în condiții sigure și să se întoarcă acasă vii și sănătoși. În acest sens am creat Inspectoratul Muncii al Sindicatelor care supraveghează respectarea și implementarea normelor de securitate și sănătate în muncă. Experiența ne arată că în acele instituții unde există organizații sindicale sunt înregistrate mai puține accidente de muncă. Vom insista în continuare asupra evaluării factorilor de risc, prevenirii accidentelor de muncă, îmbunătățirii condițiilor de muncă, respectării drepturilor salariaților”, a accentuat Mihail Hîncu, vicepreședinte al CNSM.

Potrivit Elenei Carchilan, șef al Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, îmbunătățirea securității şi sănătății în muncă la locul de muncă depinde de modul în care sânt aplicate prevederile actelor legislative și normative din domeniul muncii, aplicabile în Republica Moldova.

Conform informației Organizației Internaționale a Muncii, în lume aproximativ 6300 de oameni mor în fiecare zi din cauza traumelor sau bolilor legate de locul de muncă, 5500 din cauza bolilor profesionale. Acești indici destul de triști persistă și în economia Republicii Moldova. Conform informației prezentate de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, pe parcursul anului 2016, la Inspectoratul de Stat al Muncii au fost comunicate 449 accidente, inclusiv 8 accidente care au avut loc în anii precedenţi, dar au fost comunicate în anul 2016.

Din numărul total de accidente dispuse spre cercetare de către inspectorii de muncă, 62 au fost calificate ca accidente de muncă, din care 28 accidente de muncă grave şi 33 accidente de muncă mortale. Ca rezultat al acestor accidente de muncă au fost accidentaţi 75 salariaţi, din care mortal – 36 (inclusiv 10 femei), grav –39 (inclusiv 12 femei).

Cele mai multe accidente de muncă s-au produs în domeniul industriei prelucrătoare (6 accidente grave şi 6 mortale) şi în domeniul transporturi, depozitare şi comunicaţii (6 accidente grave şi 12 accidente mortale). Printre cele mai frecvente cauze de accidentare a salariaţilor la locurile de muncă rămîn a fi căderea executantului de la înălţime; prinderea, lovirea sau strivirea de mijloace de transport.

Pe parcursul anului 2016, colaboratorii IMS au participat la cercetarea a 35 de accidente de muncă. În rezultat, au fost calificate ca accidente de muncă mortale 5 accidente, în urma cărora au decedat 5 salariați, 13 accidente de muncă grave și 2 accidente cu incapacitate temporară de muncă, în care au fost implicați și au avut de suferit membri de sindicat.

Discursul integral al Elenei Carchilan, șef al Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, poate fi descărcat aici.

Data de 28 aprilie la nivel internațional este o zi dedicată comemorării celor care şi-au pierdut viața în urma accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, fiind și încă o oportunitate de a promova securitatea și sănătatea în muncă. Din anul 2010, la inițiativa sindicatelor, şi în Republica Moldova ziua de 28 aprilie este oficial recunoscută ca „Ziuă Mondială pentru Securitate şi Sănătate la Locul de Muncă”.

Departamentul mass-media și relații internaționale

Dacă aveţi propuneri, recomandări sau doleanţe ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau sa ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md