CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Sindicalistele din Hâncești au marcat Ziua Mondială a Femeilor din Mediul Rural

12.10.2017

IMG_9279

Migrația masivă a populației apte de muncă în străinătate, lipsa infrastructurii și accesului la servicii de calitate, salariile mici și condițiile proaste de muncă, sunt principalele probleme cu care se confruntă femeile în mediul rural. Despre aceasta au comunicat astăzi,12 octombrie, participantele la o masă rotundă organizată în or. Hâncești, cu prilejul marcării Zilei Mondiale a Femeilor din Mediul Rural.

Scopul activității a fost de a identifica și a pune în discuție cele mai importante probleme social-economice cu care se confruntă femeile din mediul rural, și de a găsi soluții care ar contribui la diminuarea acestora.

La lucrările mesei rotunde, organizate de Consiliul de Femei din cadrul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), au participat sindicaliste care activează în diverse ramuri ale economiei naționale.

Liuba Rotaru, președintele Consiliului de Femei din cadrul CNSM, a menționat că sindicalistele nu au încetat să abordeze, la toate nivelurile, cele mai stringente probleme cu care se confruntă femeile din țară.

”Suntem îngrijorați de impactul tot mai mare pe care îl au problemele demografice, în special în mediul rural. Migrația masivă, preponderent a tinerilor, a dus la pustiirea satelor. O altă problemă care afectează femeile se referă la modificările ce țin de reforma sistemului de pensii, prin care a fost majorată vârsta de pensionare a femeilor. Totodată, ne dorim să fie întreprinse mai multe acțiuni în direcția ocrotirii femeii, prin majorarea îndemnizațiilor la nașterea și întreținerea copilului”, a precizat sindicalista.

“Prin marcarea anuală a Zilei Mondiale a Femeilor din Mediul Rural, ne propunem să sensibilizăm opinia publică și autoritățile despre condițiile în care trăiesc și activează femeile din mediul rural. Viața pe care o trăiesc femeile de la sate diferă substanțial de viața femeilor care locuiesc în orașe. La sat, femeile nu au acces la apeduct, canalizare, încălzire autonomă, asistență medicală de calitate. Ne dorim ca autoritățile să depună mai multe eforturi pentru îmbunătățirea condițiilor de viață a femeilor de la sate”,  a comunicat Ana Cimpoieşu, reprezentant al sindicaliștilor din educație din raionul Hâncești.

În cadrul mesei rotunde, sindicalistele au mai discutat despre prevederile reformei sistemului de pensii, modificările la legislația în vigoare privind protecția socială a femeilor, prioritățile Consiliului de Femei al CNSM după Congresul III al CNSM.

Menționăm că Ziua Mondială a Femeilor din Mediul Rural a fost instituită în 1995, la Conferința Internațională a Femeilor din Beijing și este marcată anual la 15 octombrie.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSMDacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova