CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Sindicalistele de la Edineţ promovează munca decentă în mediul rural

10.10.2019

72651308_2261098977352075_8197021131106942976_o

Miercuri, 9 octombrie, în incinta Consiliului raional Edineţ, s-a desfășurat o masă rotundă organizată în cadrul campaniei “Femei informate–generații protejate”, având genericul “Protecţia social-economică și sănătatea femeilor. Sindicalistele pentru o muncă și un trai decent”.

La această activitatea au participat circa 60 de membri de sindicat din raionul Edineţ: președinții sindicatelor de ramură din raion, activiști sindicali, președinți ai organizațiilor de femei din cadrul structurilor sindicale. De asemenea, la ședință au fost prezenți Petru Chiriac, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Angela Otean, vicepreședinte al Comisiei de Femei din cadrul CNSM.

Stela Ciobanu, reprezentant al CNSM în raionul Edineţ, organizatorul şi moderatorul activității a menționat că obiectivul principal al femeilor sindicaliste din raion este să aibă o muncă și un trai decent, iar pentru aceasta este necesar să existe o mai bună protecție social-economică a femeilor.

La rândul lor, Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM și Angela Otean, vicepreședinte al Comisiei de Femei din cadrul CNSM, au adus la cunoștința sindicalistelor informații despre realizările CNSM în direcția protejării membrilor de sindicat; viziuni ale Comisiei de Femei din cadrul CNSM legate de sănătatea, protecția socială și respectarea drepturilor femeilor din mediul rural, prin prisma implementării Strategiei Naționale de Dezvoltare “Moldova-2030”; modificarea legislației ce vizează interesele femeilor.

Participanții au discuta despre importanța investiției în servicii de îngrijire, starea sănătății femeilor din mediul rural, legea salarizării, problemele cu care se confruntă beneficiarii de pensii, negocierea și încheierea contractelor colective de muncă, rolul mijloacelor mass-media din raion în informarea femeilor.

Precizăm totodată că masa rotundă organizată la Edineț face parte din șirul de acțiuni desfășurate de CNSM în acest an în teritoriu cu prilejul Zilei Mondiale a Muncii Decente, care se marchează anual la 7 octombrie.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM

Dacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md