CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Sindicalistele cer să fie implementate un șir de reforme pentru a dezvolta instituția “familiei”

14.05.2018

IMG_2811

În ajunul Zilei Internaționale a Familiei, marcată anual la 15 mai, Comisia de Femei din cadrul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a organizat astăzi, 14 mai, în incinta Casei Sindicatelor, o masă rotundă unde s-a discutat despre situația social-economică din țară și au fost identificate soluții care ar putea contribui la îmbunătățirea acesteia.

La lucrările mesei rotunde au fost prezente reprezentante ale centrelor sindicale național-ramurale, conducerea CNSM, Valentina Buliga, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Viorica Dumbrăveanu, secretar de stat în domeniul asistenței sociale, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Liuba Rotaru, președintele Comisiei de Femei din cadrul CNSM a prezentat un tablou care relevă o serie de tendințe care afectează instituția „familiei” în Republica Moldova. “Statisticile ne arată o situație mai mult decât alarmantă: numărul divorțurilor este în creștere și ajunge la 40%; numărul nou-născuților în 2017 este în descreștere cu 3,4% comparativ cu anul 2016; crește numărul copiilor cu dizabilități; copii sunt educați prin intermediul Internetului, deoarece mulți părinți sunt plecați la munci în străinătate; circa 37 de mii de familii au doar un copil; satele devin pustii; în anul 2030 am putea avea o populație de doar 2 mln 300 mii de locuitori; cresc semnificativ discrepanțele dintre viața la sat și cea din mediul urban”.

Pentru a schimba acești indicatori, Liuba Rotaru a menționat că este necesar ca populația să fie bine informată, mai ales în mediul rural, să fie create mai multe oportunități pentru tineri și familiile acestora, astfel încât tinerii să aibă acces la educație și servicii de sănătate de calitate, locuri de muncă cu salarii decente, iar cetățenii plecați să fie implicați în programe de dezvoltare a țării.

Oleg Budza, președintele CNSM, a menționat că „familia” este „nucleul societății”, este principalul sprijin de care se poate bucura o persoană, de aceia este absolut necesar să avem familii puternice, sănătoase, în care să domine armonia și belșugul. “Important este ca fiecare matur să fie încadrat în câmpul muncii, cu un salariu decent, care ar putea asigura copiilor o copilărie fericită, iar vârstnicilor – o bătrânețe liniștită”, a subliniat liderul sindical.

În cadrul discuțiilor, Valentina Buliga, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a menționat că sindicatele au fost și rămân a fi o entitate puternică, o instituție care promovează activ valorile familiei”. “Astăzi trăim procese sociale și transformări complexe care nu au fost înregistrate în trecut. De mai muți ani am bătut alarma în privința tendințelor negative care afectează grav evoluția societății noaste. Pentru a soluționa problemele semnalate este necesar nu doar să dezvoltăm colaborarea în cadrul parteneriatului social – pentru a schimba lucrurile spre bine fiecare cetățean trebuie să înțeleagă că Republica Moldova este țara noastră și să-și aducă aportul la dezvoltarea țării”, a accentuat Valentina Buliga.

Participanții la masa rotundă au apreciat pozitiv implementarea unor reforme în domeniul social și cel al sănătății, care au dus la majorarea pachetului social pentru mame, majorarea treptată a indemnizațiilor unice la nașterea copilului, stabilirea indemnizației de suport până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului, acordarea concediului paternal de 14 zile calendaristice.

Cei prezenți, s-au mai arătat îngrijorați de impactul negativ asupra femeilor a majorării vârstei de pensionare și a stagiului de cotizare în urma implementării reformei de pensionare. Totodată, violența în familie continuă să fie o problemă care afectează femeile din Republica Moldova.

Ziua Internațională a Familiei este sărbătorită în întreaga lume începând cu anul 1995, cu scopul de a sensibiliza opinia publică și de a sublinia importanța „familiei”, în condițiile în care oamenii au început să se îndepărteze de această instituție.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSMDacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova