CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Sindicalistele au pus în discuție mai multe probleme ce vizează protecția salariaților, în special a femeilor, în cadrul unui atelier de lucru

06.07.2017

IMG_8800

Veste bună pentru femeile care au născut şi au educat 5 şi mai mulţi copii – condițiile de stabilire a pensiei pentru limită de vârstă au fost simplificate. Despre aceasta a anunțat Liuba Rotaru, președinte al Consiliului de femei din cadrul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), în cadrul unui atelier de lucru cu participarea sindicalistelor, membre ale structurii, care a avut loc joi, 29 iunie.

”Până acum mamele respective aveau înlesnirea de a se pensiona la 54 de ani, dar pentru aceasta trebuiau să întrunească un stagiu de cotizare de 30 de ani, ceea ce practic era imposibil de realizat, deoarece, o femeie care naște și educă  mulți copii efectiv nu are cum să acumuleze un asemenea stagiu până la aceasta vârstă. Acum însă, prin modificarea Legii 156 privind pensiile de asigurări sociale de stat, aceste femei au dreptul la pensie proporțională stagiului lucrat (nu mai puțin de 15 ani) la împlinirea vârstei de 54 de ani. Este o realizare foarte mare pentru noi. Am avut numeroase întâlniri, la diferite niveluri, unde am accentuat și am insistat pe înlăturarea acestei inchități din legislație”, a declarat Liuba Rotaru.

În cadrul atelierului de lucru a fost audiată o informație cu privire la sistemul și procesul bugetar în Republica Moldova, prezentată de Elena Dimitriu, consultant în Departamentul protecție social-economică al CNSM.

Altă informație, privind protecția social-economică a salariaților, inclusiv a femeilor, asigurată prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS), a fost prezentată de Liuba Rotaru. Membrele Consiliului de femei au formulat un șir de propuneri pe marginea conceptului proiectului Legii BASS pentru 2018.

Sindicalistele au discutat și despre modificările la Codul muncii, aprobate recent de Guvern, exprimându-și nemulțumirea și îngrijorarea că acestea vor diminua simțitor rolul sindicatelor în procesul de apărare a drepturilor și intereselor salariaților.

Tot în cadrul atelierului de lucru, Liuba Rotaru a vorbit celor prezenți despre necesitatea elaborării unui plan de măsuri pentru realizarea obiectivelor Organizației Internaționale a Muncii (OIM) privind violența femeilor și bărbaților la locul de muncă.

În scopul stopării acestui fenomen, OIM își propune să elaboreze un instrument legal – convenție, însoțită de o recomandare – care ar stabili o bază pentru luarea de măsuri privind eradicarea violenței și a hărțuirii, inclusiv violența și hărțuirea pe motive de gen în lumea muncii.

Confederația Internațională a Sindicatelor (ITUC) a lansat, în acest sens, o campanie, care are scopul de a sprijini esențial adoptarea unei convenții OIM privind ”violența și hărțuirea împotriva femeilor și bărbaților în lumea muncii”, cu un accent puternic pe dimensiunea de gen, dar și mobilizarea și consolidarea acțiunilor sindicale în eradicarea acestui fenomen.

Prin urmare, președintele Consiliului de femei din cadrul CNSM a venit cu îndemnul către sindicaliștii moldoveni să se implice și să-și aducă aportul la acest proces, menționând că în timpul apropiat urmează a fi organizate dezbateri la subiectul dat, în vederea convingerii partenerilor sociali să susțină procesul de elaborare a setului de instrumente legale ale OIM.

OIM a anunțat despre lansarea implementării unui set de acțiuni privind ”violența împotriva femeilor și bărbaților în lumea muncii” la sfârșitul anului 2015. O primă discuție la subiect va avea loc la cea de-a 107-a sesiune a Conferinței OIM din iunie 2018.

Departamentul mass-media și relații internaționaleDacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova