CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Siguranța la locul de muncă și normele de protecție a muncii, în vizorul membrilor Comitetului European al BWI

18.11.2019

constructori

În cadrul întrunirii regionale a Comitetului European al Federației Internaționale a Lucrătorilor din Construcții și Industria Lemnului (BWI), care s-a desfășurat la Chișinău la 14 noiembrie a.c., sindicatele din RM, membre ale BWI, au adoptat un apel prin care cer Guvernului RM să elimine contradicțiile dintre legislația națională și prevederile Convențiilor Organizației Internaționale a Muncii (OIM) nr. 81 privind inspecția muncii în industrie și comerț și nr. 129 privind inspecția muncii în agricultură.

Astfel, Federația Sindicatelor din Construcții și Industria Materialelor de Construcții ”SINDICONS”, Federația Sindicală a Lucrătorilor din Energetica Republicii Moldova “SINDENERGO” și Federația Sindicatelor din Silvicultură “SINDSILVA”, membri ai BWI, susțin că modificarea și completarea cadrului național a supus Inspectoratul de Stat al Muncii, contrar principiilor Convenției OIM nr. 81, sub incidența Legii privind controlul de stat asupra activității de întreprinzători nr. 131 din 08.06.2012.

Sindicaliștii consideră necesar de restabilit de urgență competențele Inspectoratului de Stat al Muncii, conform cadrului legal existent până la adoptarea Legii nr. 131/2012. Având în vedere situația precară în care se află sistemul de inspecție al muncii, sindicaliștii din RM s-au adresat Comitetului European al BWI să susțină această cerere, pentru ca Guvernul RM să inițieze elaborarea unui proiect de lege privind amendarea actelor legislative în domeniul securității și sănătății în muncă.

Referindu-se în cadrul ședinței Comitetului European al BWI la situația din domeniul securității și sănătății în muncă, Oleg Budza, președinte al CNSM, a accentuat că CNSM în repetate rânduri a solicitat autorităților să înlăture carențele existente în legislație și și-a exprimat speranța că acestea vor fi depășite cât mai curând în procesul de dialog social.

La rândul său, Ambet Yuson, secretar general al BWI, a specificat că sindicatele din Republica Moldova sunt o forță care apără activ interesele membrilor de sindicat și a precizat că sprijină demersurile sindicaliștilor în privința situației din domeniul securității și sănătății în muncă, care reprezintă o problemă foarte importantă pentru întreaga societate.

“Securitatea angajaților este o prioritate pentru noi, sindicaliștii din ramura construcțiilor, și în permanență căutăm să identificăm soluții care ar contribui la minimizarea producerii unor eventuale accidente de muncă. Pentru a depăși problemele existente în domeniul securității și sănătății în muncă este necesar să eficientizăm colaborarea dintre partenerii sociali la nivel național”, a specificat Victor Talmaci, președinte al Federației ”SINDICONS”.

Precizăm că în perioada 10-15 noiembrie, RM a găzduit un șir de activități organizate de BWI. Federația Internațională a Lucrătorilor din Construcții și Industria Lemnului este un sindicat global, care întrunește peste 350 de organizații din 135 țări și reprezintă interesele a peste 12 milioane de sindicaliști.

Apelul în limba rusă și engleză poate fi descărcat aici, iar în limba română aici.

Scrisoarea BWI privind sprijinul Comitetului Regional European al BWI referitor la Declarația sindicatelor din Republica Moldova care vizează eliminarea contradicțiilor dintre legislația națională și dispozițiile din Convențiile OIM nr. 81 nr. 129 poate fi accesată aici.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM

Dacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md