CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Șefa statului s-a întâlnit cu președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova

20.04.2022

278985101_525196185800738_7801950834361022719_n

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit astăzi, 20 aprilie, cu Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.

Președinta Maia Sandu a menționat că, pentru guvernare, prioritare sunt crearea locurilor de muncă, încurajarea eficienței și sporirea productivității la locul de muncă, precum și crearea condițiilor pentru readucerea concetățenilor din afara țării acasă, iar Sindicatele pot și trebuie să devină partenere în realizarea acestui demers. La fel, șefa statului a subliniat necesitatea reformării instituțiilor statului, inclusiv pentru a exclude abuzurile în implementarea legislației muncii.

Igor Zubcu a dat asigurări că vor fi luate măsuri pentru recuperarea încrederii în structurile sindicale și reabilitarea imaginii organizației, afectată de gestionarea frauduloasă a activelor Sindicatelor în ultimii ani. În aceste condiții, Președinta Maia Sandu s-a arătat deschisă pentru dezvoltarea dialogului cu partenerii sociali.

În cadrul discuțiilor, liderul sindical s-a referit la mai multe subiecte de importanță pentru salariați, membrii de sindicat. Printre acestea sunt: stabilirea unui salariu minim unic în mărime de 50-60% din salariului mediu lunar pe economie conform prevederilor Cartei sociale europene revizuite; perfecționarea Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar în scopul motivării salariaților din sectorul bugetar; racordarea cadrului legal național la mai multe Convenții ale Organizației Internaționale a Muncii (nr. 81, nr. 102, nr. 129, nr. 161).

De asemenea, Igor Zubcu a vorbit despre importanța ratificării standardelor internaționale în domeniul protecției sociale, inclusiv în privința protecției salariului în cazul insolvenței angajatorului (Convenția OIM nr.173) și adoptarea unei legi privind constituirea fondului de garantare a creanțelor salariale; promovarea Directivelor UE în materia protejării drepturilor și intereselor salariaților, neadmiterea diminuării drepturilor și garanțiilor salariaților în vederea asigurării respectării art. 371 din Acordul de Asociere RM-UE.

Totodată, președintele CNSM a comunicat despre promovarea eficientizării dialogului social la toate nivelurile (comisia națională pentru consultări și negocieri colective, comisiile ramurale pentru consultări și negocieri colective), consultarea și soluționarea problemelor salariaților la masa discuțiilor.

Sursa foto: www.presedinte.md

Departamentul mass-media și relații internaționale

Abonați-vă la canalul nostru pe Telegram https://t.me/sindicatemd