CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Securitatea și sănătatea în muncă, o prioritate la fabrica de ciment din Rezina

12.04.2019

IMG_5714

În preajma Zilei mondiale pentru securitate și sănătate la locul de muncă, marcată anual la 28 aprilie, participanții „Școlii Sindicale din Moldova” au efectuat vineri, 12 aprilie, o vizită de lucru la fabrica de ciment “Lafarge Moldova” din orașul Rezina, unde au fost familiarizați cu practicile în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM) aplicate la întreprinderea dată.

Sindicaliștii au avut discuții cu specialiștii în domeniul SSM despre politica și regulile de SSM, au vizitat centrul de instruire unde salariații sunt informați despre riscurile la locul de muncă, învață cum să le evite, și află care sunt standardele și cerințele naționale și internaționale de SSM. De asemenea, sindicaliștii au vizitat mai multe blocuri unde își desfășoară activitatea salariații de la fabrică, pentru a vedea la fața locului cum este aplicată strategia de SSM întitulată “Zero”, care are obiectivul de a atinge cifra de zero accidente de muncă și boli profesionale.

După cum a comunicat Leonid Lupan, președintele Comitetului sindical de la fabrică, locurile de muncă unde există factori nocivi sunt permanent evaluate, iar accent se pune pe prevenirea producerii unor eventuale accidente de muncă. “Toate riscurile sunt riguros monitorizate. Managementul în domeniul SSM se bazează pe abordări inovative. Una dintre acestea este metodologia “SCUT 3.0.” care presupune implicarea zilnică a salariaților în evaluarea și raportarea riscurilor. Locurile de muncă sunt securizate, există numeroase procese și reglementări care asigură protecția salariaților pentru ca aceștia să muncească în siguranță și să se întoarcă sănătoși acasă”, a specificat liderul sindical.

În context, Elena Carchilan, șefa Inspectoratului Muncii al Sindicatelor (IMS), a subliniat că la fabrica din Rezina, mai bine de 15 ani nu au avut loc accidente de muncă grave sau mortale. “Activitatea în domeniul SSM de la această fabrică poate servi drept model pentru alte întreprinderi din Republica Moldova. Toți salariații sunt dotați cu echipament de protecție. Peste tot sunt amplasate semne de avertizare care atenționează salariații despre riscuri. Există o bună conlucrarea între administrație și organizația sindicală, iar împreună au obținut rezultate remarcabile în sfera SSM”, a adăugat șefa IMS.

Participanții la „Școala Sindicală din Moldova” au aflat cum se desfășoară dialogul social la întreprindere și care este rolul sindicatelor în negocierea unor condiții de muncă decente pentru salariați, normarea muncii, asigurarea salariaților cu cele necesare desfășurării activității în condiții de siguranță, unele aspecte ce țin de disciplina muncii, precum și modul de îndeplinire de către angajator a prevederilor legislației muncii, inclusiv cele ce se referă la Contractul Colectiv de Muncă.

Amintim că proiectul educațional „Școala Sindicală din Moldova” are obiectivul de a dezvolta abilitățile și cunoștințele membrilor de sindicat. A fost lansat în anul 2012 după un model preluat de la austrieci, adaptat de către CNSM la realitățile și necesitățile membrilor de sindicat din Republica Moldova. Actualmente, la noua ediție a proiectului participă peste 30 de sindicaliști, reprezentanți ai 12 centre sindicale național-ramurale.

Este de menționat că „Lafarge Moldova”, membru al Grupului „Lafarge Holcim”, este prezent în Republica Moldova din anul 1999 și activează în trei localități: Rezina, Chișinău și Comrat.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM

Dacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md