CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Școala pentru femei PERC – Femeile din prima linie în timpul pandemiei: provocări și cale de urmat

19.11.2020

logo-ituc-fb

Peste șaptezeci de femei sindicaliste din diferite organizații sindicale din regiunea Consiliului. Regional Pan-European (PERC) au participat la începutul lunii noiembrie la întrunirea virtuală a Școlii pentru femei PERC, organizată în acest an cu sprijinul financiar al Serviciului public federal belgian pentru ocuparea forței de muncă, muncă și dialog social, în parteneriat cu Confederația Generală a Sindicatelor Liberale din Belgia.

Reuniunea s-a desfășurat în două sesiuni, prima fiind despre aspectele de gen ale crizei, consecințele asupra drepturilor femeilor, femeile în prima linie, provocările pieței, muncii, sănătate, protecție socială, lecțiile învățate și acțiunile ce necesită a fi întreprinse.

Sabine Slegers, președinta Comitetului de femei PERC a menționat despre Declarația PERC cu privire la criza COVID-19 și provocările cu care se confruntă femeile în timpul pandemiei.

Sharan Burrow, secretarul general al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC), s-a referit la provocările cu care se confruntă mișcarea sindicală globală în ceea ce privește criza COVID-19, rolul pe care îl joacă femeile în economia de îngrijire și în serviciile de sănătate, nevoia de a investi în îngrijire, importanța nivelurilor globale de protecție socială, a noului contract social și a căilor de urmat printr-o tranziție justă și o economie verde, bazată pe digitalizare, egalitate, dialog social și negociere colectivă.

Participanții la discuție au venit cu informații despre situația din țările lor, provocările la care sunt expuse femeile. Liuba Rotaru, președintele Comisiei de femei a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), a prezentat o informație amplă despre situația femeilor din țara noastră și despre măsurile întreprinse de sindicaliști în vederea îmbunătățirii protecției sociale a acestora pe timp de pandemie. ”Este alarmant faptul că pe timp de pandemie a crescut numărul cazurilor de violență asupra femeilor, la nivel global, de aceea, în cadrul dezbaterilor sindicalistele au fost îndemnate să se implice mai activ în acest sens.”, a spus ea.

La cea de-a doua sesiune s-a discutat despre procesul de ratificare a Convenției 190 a OIM privind violența și hărțuirea la locul de muncă, situația din diferite țări, violența domestică, fiind prezentate campaniilor sindicale dezvoltate în regiune privind combaterea violenței și a hărțuirii și ratificarea Convenției 190 OIM.

Chidi King, directorul Departamentului pentru Egalitate al ITUC, a vorbit despre acțiunile ITUC privind combaterea violenței și a hărțuirii la locul de muncă și a prezentat mini-ghidul ITUC și setul de instrumente pentru campanie. Sesiunea a fost urmată de prezentări naționale privind campaniile de ratificare a Convenției 190 a OIM.

Rezultatele dezbaterilor din timpul școlii de femei PERC vor constitui baza strategiei și programului Comitetului de femei PERC pentru anul următor.

Departamentul mass-media și relații internaționale

Dacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md