CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Rețeaua de experți economici din cadrul PERC a analizat impactul pandemiei asupra economiei

22.07.2020

Безымянный

Membrii rețelei de experți economici din cadrul PERC (Consiliul Regional Pan-European al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC)) s-au întrunit online în zilele curente. La aceste activități au participat experți de la organizațiile sindicale din Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Croația, Georgia, Kârgâzstan, Kosovo, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Rusia, Serbia, Ucraina și Uzbekistan. Întrunirile au fost organizate cu sprijinul organizației suedeze “Union to Union”.

La întrunirea din 10 iunie au participat Sergejus Glovackas de la OIM ACTRAV (Biroul Organizației Internaționale a Muncii pentru Activitățile Lucrătorilor pentru Europa și Asia Centrală), Magnus Berge – Biroul OIM Budapesta, Gocha Aleksandria – Biroul OIM Moscova, Anton Leppik – Secretar executiv PERC, reprezentanți ai Secretariatului PERC din Bruxelles, Moscova și Sarajevo. Prezentări și răspunsuri la întrebări au fost oferită de prof. univ. Bruno Sergi – ETUI (Institutul European al Sindicatelor), mentor al rețelei de experți economici, Watt Michael – expert OIM ACTRAV, Leo Baunach – Oficiul ITUC din Washington și Bela Galgoczi – ETUI.

Subiectele discutate în cadrul reuniunii din 10 iunie au vizat: (1) Impactul economic al Covid-19 în țările respective; (2) Prognozele și estimările OIM – viitorul piețelor muncii și protecția socială; (3) Planificarea recuperării din perspectiva europeană; (4) Modificarea narațiunilor și a oportunităților pentru schimbările de politici. Participanții au discutat situațiile din țările lor, răspunsurile guvernelor la criza pandemică, procesele legate de revenirea la muncă. Situația din Moldova a fost prezentată  reprezentanții Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

După cum s-a discutat, multe state examinează recunoașterea Covid-19 ca boală profesională, siguranța salariaților la locul de muncă fiind un aspect fundamental. În context, s-a menționat că, Covid-19 trebuie recunoscută ca boală profesională cu atribuțiile corespunzătoare ale angajatorului și plata unei despăgubiri victimelor bolii și familiilor sale. Precizăm că sindicatele din Moldova au făcut primii pași în această direcție obținând să fie acordată o indemnizație urmașilor lucrătorilor medicali decedați ca urmare a infectării cu Covid-19.

Mulți participanți au spus că, pe lângă problemele pandemice, au fost nevoiți să respingă atacurile asupra drepturilor sindicale și ale lucrătorilor. Pentru a le contracara, sunt necesare mai multe eforturi care ar contribui la dezvoltarea dialogului social. Totodată, ei susțin că este nevoie de un nou model economic durabil pentru a combate inegalitățile existente.

Experții economici din cadrul rețelei PERC solicită guvernelor să dezvolte planuri de recuperare care să includă: protecția locurilor de muncă și crearea de locuri de muncă; protecția venitului și salariul minim pe viață; standarde și reglementări globale privind locurile de muncă sigure; protecția socială universală pentru creșterea sustenabilității; gestionarea responsabilă a afacerilor prin lanțurile de aprovizionare; responsabilitatea guvernelor pentru dialogul social și asigurarea drepturilor la viața privată.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM

Dacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md