CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Reacția Federației ”SINDICONS” despre situația creată la întreprinderea ”Monolit Construct”

20.02.2014

sindicons

La începutul lunii decembrie 2013, mai mulţi salariaţi de la întreprinderea ”Monolit Construct”, împreună cu liderul sindical, au depus o plângere către Federaţia Sindicatelor din Construcții și Industria Materialelor de Construcții „SINDICONS”, prin care le solicită reprezentanţilor acesteia să contribuie la stoparea presiunilor din partea conducătorului.

Reprezentanţii Federaţiei „SINDICONS” au solicitat Guvernului Republicii Moldova, Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, precum și Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) să intervină pentru a asigura respectarea drepturilor membrilor de sindicat şi a trage la răspundere conducătorul „Monolit Construct”. Însă, la moment, au reacționat doar CNSM și Comisia parlamentară.

Președintele Federației ”SINDICONS”, Victor Talmaci, a discutat de mai multe ori cu directorul întreprinderii ”Monolit Construct”, Petru Burduja, pentru a ajunge la un consens în soluționarea conflictului, dar fără nici un rezultat. Petru Burduja, tărăgănează inițierea negocierilor asupra revendicărilor înaintate de organizația sindicală din cadrul companiei vizate.

Federația ”SINDICONS”solicită administrației întreprinderii ”Monolit Construct”:

–          Să nu preseze angajații – membrii de sindicat să iasă din sindicatul de la întreprindere;

–          Să perfecteze contractele individuale de muncă corespunzător legislației muncii (să fie pe o perioadă nedeterminată și să fie stipulat salariul concret al angajaților);

–          Să ofere condiții adecvate de muncă;

–          Să negocieze Contractul colectiv de muncă.

În aceste condiţii, Federaţia „SINDICONS” a anunţat despre acest caz un şir de organizaţii sindicale din întreaga lume. În consecinţă, reprezentanţii Federaţiei Internaţionale a Lucrătorilor din Construcţii şi Industria Lemnului (BWI), organizaţie sindicală cu sediul la Geneva, Elveţia, au expediat o scrisoare prim-ministrului moldovean, Iurie Leancă. Pe această cale, ei îi solicită oficialului să ia măsuri de încetare a practicii de încălcare a drepturilor membrilor de sindicat, precum şi de respectare a convenţiilor 87 şi 98 ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii referitoare la libertatea de asociere.