CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Prioritățile de bază ale politicii sociale pentru 2017 în Ucraina

03.06.2017

vest 2-17 int.indd

La cea mai recentă reuniune a colegiului Ministerului Politicii Sociale al Ucrainei, principala chestiune de pe ordinea a fost „Cu privire la reforma sectorului social în 2016 și sarcinile de bază ale Ministerului Politicii Sociale pentru 2017, la care a participat și președintele Federației Sindicatelor din Ucraina (FPU), Grigorii Osovîi.

În cadrul reuniunii, prim-ministrul Ucrainei, Volodimir Groisman, a descris situația social-economică actuală din țară, a informat cu privire la sarcinile care urmează să fie abordate prioritar de către Guvern, Ministerul Politicii Sociale, în colaborare cu partenerii sociali.

Volodimir Groisman a acordat o atenție deosebită sistemului de muncă în Ucraina. „Sunt foarte preocupat de sistemul de ocupare a forței de muncă în țara noastră , a spus el. Cred că e timpul pentru a orienta sistemul spre stimularea creării locurilor de muncă și ocupării reale. Ocuparea forței de muncă este o problemă-cheie”.

Potrivit lui, accentul în sistemul de ocupare a forței de muncă ar trebui să fie schimbat, de la acordarea unei atenții sporite ratei șomajului, la crearea locurilor de muncă.

Premierul a mai spus că, după majorarea dublă a salariului minim, în primele două luni ale anului 2017, în Ucraina se atestă o creștere a numărului de posturi vacante și o scădere a șomajului. „Este doar începutul”, se arată el convins.

O problemă aparte este reforma sistemului de pensii. „În acest an, peste doar câteva luni, Guvernul va prezenta noul sistem de pensii al Ucrainei, care se va baza numai pe corectitudine și această reformă va presupune creșterea pensiilor. Noi credem că sarcina și obligația noastră pentru astăzi este de a face totul ca sistemul de pensii să înceapă lupta cu deficitul”, a declarat primul-ministru. El a raportat că deficitul Fondului de pensii este de peste 140 de miliarde de grivne.

În același timp, mai mult de 80% din pensionari trăiesc în sărăcie. „Modificarea sistemului respectiv va face posibilă restabilirea dreptății, reducerea deficitului, iar pe termen mediu depășirea  acestuia. Din contul reducerii deficitului se va investi în calitatea vieții cetățenilor ucraineni. Omul care a ieșit la pensie ar trebui să fie asigurat cu minimul necesar, astfel încât să nu cadă în sărăcie totală. Cel mai important – trebuie să reducem sărăcia în țara noastră”, a spus  el.

Vorbind despre măsurile întreprinse pentru a asigura echitatea în domeniul social, prim-ministrul a menționat că una dintre sarcinile Guvernului în acest sens este ca „lucrătorii să primească salarii decente”. În acest scop, începând cu 1 ianuarie 2017 Guvernul a dublat salariul minim. Astfel, 4 milioane de cetățeni ucraineni au beneficiat de creșteri salariale. Creșterea salariului minim a stimulat, de asemenea, schimbări pozitive în sectorul privat și o creștere reală a salariilor, a spus el.

Prim-ministrul consideră că creșterea standardelor sociale este o consecință a dezvoltării economiei naționale. „Logica este următoarea, prin dezvoltarea economiei naționale, vom fi în stare să acumulăm resurse suficiente pentru a efectua schimbările și reformele necesare în vederea îmbunătățirii calității vieții cetățenilor ucraineni. Aceasta este sarcina noastră principală de astăzi – să avem o justiție economică și socială puternică”, a declarat prim-ministrul.

În discursurile lor, ministrul Politicii Sociale, Andrei Reva și președintele comisiei parlamentare pentru politica socială, ocuparea forței de muncă și pensii, Liudmila Denisova, au vorbit despre realizările din 2016 și sarcinile pentru 2017.

În special, referindu-se la subvenții, Andrei Reva a spus că deja 6,6 milioane de familii din Ucraina primesc subvenții pentru locuințe. El a menționat că în timpul sezonului de încălzire 2016-2017, de sprijin guvernamental în formă de subvenții au beneficiat 7,4 milioane de gospodării. „Acum ele sunt ceva mai puține, întrucât de la începutul anului, numărul lor a scăzut cu 800 mii, astfel, cifra reală ar fi de 6,6 milioane ”, a precizat el. Ministrul a mai spus că anul trecut statul a optimizat sistemul de subvenționare a cetățenilor.

El a mai spus că Cabinetul de miniștri a pregătit un proiect de lege privind înființarea în Ucraina a Institutului de inspectori sociali, care vor monitoriza lucrătorii serviciilor de protecție socială. Potrivit ministrului, este de așteptat ca inspectorii sociali să asiste și să monitorizeze responsabilii de asigurarea protecției sociale în domeniul respectării cerințelor de reglementare.

„Potrivit conținutului activităților lor, sindicatele sunt partenerii sociali ai Ministerului Politicii Sociale, de aceea, instituția dată este, desigur, cea mai aproape de noi în structura executivă. Majoritatea sarcinilor Ministerului sunt similare cu cele ale sindicatelor. Prioritare sunt protecția socială, ocuparea forței de muncă, condițiile și siguranța la locul de muncă, salariile decente. Prin urmare, în 2017 vom lucra împreună pentru a aborda problemele majore”, a remarcat președintele FPU, Grigori Osovîi.

Sursa: http://www.vkp.ru/upload/global/vp17_04.pdfDacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova