CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

(VIDEO) Performanța Federației ”Sindindcomservice”, toți membrii de sindicat beneficiază de avantajele contractelor colective de muncă

10.08.2018

IMG_4388

Starea de lucruri privind mersul încheierii și executării contractelor colective de muncă în cadrul campaniei ”Contractul Colectiv de Muncă – garanția drepturilor tale” a constituit subiectul de bază al seminarului organizat azi, 10 august, de către Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Sfera Deservirii Sociale și Producerii de Mărfuri ”Sindindcomservice”, cu participarea activului sindical al zonei centrale a Federației Sindicatelor ”Sindindcomservice”.

Potrivit lui Sergiu Sainciuc, vicepreședinte CNSM, evenimentul de azi face parte din gama amplă de activități organizată în contextul campaniei ”Contractul Colectiv de Muncă – garanția drepturilor tale”, lansată de către CNSM la începutul anului curent, care s-a bucurat de o mare susținere din partea sindicatelor de ramură. Prin organizarea seminarului dat, a menționat dumnealui, se urmărește informarea liderilor sindicali despre rolul și importanța contractului colectiv de muncă din perspectiva asigurării protecției social-economice a salariaților, membri de sindicat. El le-a vorbit activiștilor sindicali despre modelul contractului colectiv de muncă și cum urmează a fi puse în aplicare prevederile lui.

Totodată, dumnealui  s-a referit la însemnătatea contractului individual de muncă, deoarece, acesta, de la 1 ianuarie 2019 va înlocui carnetul de muncă. Cu acest prilej, Sergiu Sainciuc i-a inițiat pe liderii sindicali cu modul de încheiere a contractului individual de muncă, cu conținutul, structura acestuia, precum și cu modul de evidență și desfacere a acestui document.

Ana Selina, președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Sfera Deservirii Sociale și Producerii de Mărfuri ”Sindindcomservice”, a declarat că lansarea campaniei ”Contractul Colectiv de Muncă – garanția drepturilor tale” de către CNSM a avut un efect mobilizator asupra liderilor sindicali ai Federației. Astfel, dacă la începutul anului curent doar la nivelul a 111 întreprinderi de ramură, în care activau 84 procente din angajați, membri de sindicat, erau încheiate contracte colective de muncă, apoi, la momentul de față, toți membrii de sindicat din cadrul Federației ”Sindindcomservice” beneficiază de avantajele contractului colectiv de muncă.

Dumneaei a stăruit să precizeze că în procesul de negociere și încheiere a contractelor colective de muncă s-a insistat mereu ca acestea să includă clauze favorabile angajaților în raport cu actele legislative existente, care reglementează domeniul muncii.

Un alt subiect care a figurat pe agenda seminarului a vizat situația privind securitatea și sănătatea în muncă la întreprinderile ramurii respective. Din cele relatate de către Vasilii Doban, vicepreședinte al Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Sfera Deservirii Sociale și Producerii de Mărfuri ”Sindindcomservice”, a reieșit că, în fond, organele sindicale din cadrul Federației se concentrează pe asigurarea respectării regulilor securității și sănătății în muncă, prevederilor Convenției Colective la nivel de ramură, a legislației muncii privind drepturile membrilor de sindicat din acest domeniu.

Elena Carchilan, șefa Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, a înaintat recomandări și propuneri privind măsurile de eficientizare a activității comitetelor sindicale în sensul protecției salariaților în domeniul securității și sănătății în muncă.

Galerie foto aici

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSMDacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova