CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Participarea reprezentantului CNSM la cea de-a 14-a întrunire a Comitetului Executiv al PERC

29.10.2019

arton2039-32599

La 21octombrie curent, la Bruxelles, Belgia, s-a desfășurat cea de-a 14-a întrunire a Comitetului Executiv al Consiliului Regional Pan-European (PERC) al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC). La lucrările acestei întruniri a participat Petru Chiriac, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

Programul ședinței a inclus următoarele subiecte: pregătirea pentru Adunarea Generală a PERC, care se va desfășura la 16 decembrie 2019, modificările operate în documentele statutare, proiecte de program pentru următorul ciclu de activitate de 4 ani al PERC, deciziile Consiliului General al ITUC, activitatea din ultimii ani a structurilor de tineret și femei ale PERC, migrația forței de muncă, presiunile exercitate de către autorități asupra organizațiilor sindicale în mai multe țări din Europa de Est și Asia Centrală, planul de activitate al PERC pentru anul 2020.

Membrii Comitetului Executiv al PERC au declarat că regretă carențele înregistrate în domeniul dialogului social în Macedonia de Nord și Albania și au decis să le sprijine prin adoptarea unei declarații speciale de solidaritate. Declarația poate fi accesată aici.

Totodată, Evelyn Astor, expert de la departamentul de politică economică și socială a ITUC, a comunicat despre situația în domeniul salarizării în țările din regiunea Europei de Sud-Est. În această regiune, salariile minime sunt mult sub nivelul minim de existență ca urmare a politicilor de muncă defectuoase ale guvernelor din ultimii ani, care au dus la exodul masiv al persoanelor în vârstă activă, fapt ce va amplifica în anii următori crize demografice majore. Mai multe detalii pot fi accesate în această prezentare.

Situația din Ucraina, după alegerile din acest an, a fost în atenția PERC deoarece noile autorități au decis să reformeze complet Codul muncii, acțiuni care diminuează drepturile și interesele salariaților. De asemenea, membrii Comitetului Executiv al PERC s-au arătat îngrijorați de situația din Kazahstan, unde autoritățile îngrădesc drepturile organizațiilor sindicale și persecută liderii sindicali.

Amintim că CNSM a devenit membră a Confederației Internaționale a Sindicatelor în februarie 2010. ITUC întrunește în rândurile sale 331 centre sindicale naționale din 163 de țări și regiuni, cu un total de 207 milioane de membri.

Sursa foto: www.perc.ituc-csi.org

Departamentul mass-media și relații internaționaleDacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova