CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR DIN MOLDOVA

Partenerii sociali evaluează mediul de afaceri din Republica Moldova, pentru a contribui la dezvoltarea durabilă a acestuia

09.07.2018

41484528890_218f8a1362_o

Partenerii sociali participă astăzi, 9 iulie, la un exercițiu de evaluare a mediului de afaceri din Republica Moldova, organizat cu suportul Organizației Internaționale a Muncii (OIM), în conformitate cu planul de activități prevăzute în Programul de Țară pentru Muncă Decentă pentru anii 2016-2020. Scopul evaluării este de a identifica prin consens și dialog, direcțiile prioritare pentru reforme și politici publice relevante și benefice pentru toate cele trei părți implicate în acest proces – Guvern, Sindicate și Patronate.

Ala Lipciu, coordonator național al OIM în Republica Moldova, a comunicat că obiectivele atelierului urmăresc lansarea cercetării primare privind evaluarea mediului favorabil pentru întreprinderile din țară; prezentarea datelor secundare acumulate până în prezent; validarea metodologiei sondajului utilizat; stabilirea direcțiilor prioritare și identificarea pașilor următori pentru o implementare eficientă a acestui exercițiu complex.

Judith van Doorn, expert al OIM în domeniul întreprinderilor mici și mijlocii de la Geneva, Elveția, a precizat că exercițiul dat țintește să promoveze ocuparea formală și munca inclusivă, să identifice un suport metodologic pentru partenerii sociali. Exercițiul tripartit presupune parcurgerea mai multor etape: identificarea problemelor și soluțiilor; analiza acestora; efectuarea unor cercetări sociologice; elaborarea unui raport de evaluare și a planului de acțiuni.

În context, Victor Talmaci, președintele Federației Sindicatelor din Construcții și Industria Materialelor de Construcții ”SINDICONS”, a menționat că asemenea studii sunt necesare și binevenite, însă, pentru a îmbunătăți condițiile de muncă, pentru a spori securitatea socială, educația și formarea profesională continuă, cooperarea în relațiile dintre salariat și angajator, negocierea colectivă, este necesar să fie intensificat parteneriatul social.

„Acest studiu ne va permite să avem o imagine mai detaliată a situației reale a mediului de afaceri din Republica Moldova. O problemă importantă în acest sens este concurența neloială, ne referim la companiile și antreprenorii care sunt în avantaj față de acele entități care activează în condiții formale. Depășirea acestei probleme este un element-cheie în soluționarea mai multor deficiențe cu care se confruntă mediul de afaceri, cu impact semnificativ în domeniul politicilor sociale”, a accentuat Igor Crapivca, președintele Clubului republican al oamenilor de afaceri “TIMPUL”.

În cadrul exercițiului, părțile analizează patru elemente centrale: politice; economice; sociale și de mediu. Partenerii sociali examinează buna guvernare, respectarea drepturilor universale ale omului, politica macroeconomică și gestionarea economiei, mediul juridic și statul de drept, tehnologii de informare și comunicare, accesul la servicii financiare, cultura antreprenorială, justiție și incluziune socială, protecție socială adecvată, gestionarea responsabilă a mediului înconjurător.

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSMDacă aveţi propuneri, recomandări ce se referă la activitatea portalului, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon (022) 266 590 sau să ne expediați un mesaj la adresa de e-mail: press@cnsm.md

Copyright © Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova